Cheb: Opravy Jihozápadních kasemat hradu finišují (TV Západ)

Na chebském hradě pokračují opravy. V první etapě, která byla zahájena v červnu 2018 a dokončena loni v říjnu, došlo k opravě koruny zdiva a kamenných prvků na cihelné přizdívce lícového zdiva v úseku od vstupní brány po hradní palác. Zároveň bylo obnoveno hradební opevnění na západní straně.

dezinfekce

„V současné době probíhá druhá fáze projektu, který by měl běžet až do roku 2022. Ve druhé fázi je, jak je možná vidět za mnou, že se nově zastřešují jihozápadní kasemata. Dochází k výměně provizorní střechy za střechu, která přiblíží jihozápadní kasemata v podobě, kterou měly na přelomu 17., 18. století. V dalších fázích, které budou následovat, jak jsem říkal, v roce 2021 a 2022, tak dojde ještě k zastřešení naopak jihovýchodních kasemat a jihovýchodního bastionu a k jeho opravě. A jakožto poslední část toho velkého projektu bude spočívat v tom, že ten jihovýchodní bastion bude vevnitř opraven. Nově bude upraven interiér pro novou expozici. A takovou perličkou na úplný závěr bude otevření nové expozice v tomto bastionu. To vše by tedy mělo proběhnout za dva roky,“ popsal kastelán chebského hradu Tomáš Dostál. 

Předpokládané uznatelné náklady činí více než 26 milionů korun, z Integrovaného regionálního operačního programu byla schválena dotace ve výši zhruba 24 milionů korun. Chebský hrad je v současné době podobně jako ostatní památky uzavřený, ale chystá se zde několik novinek a vylepšení především s ohledem na návštěvníky.

„Bohužel kvůli současné epidemii máme uzavřeno. Nám to ale zase umožňuje opravovat, co bychom normálně za běžného návštěvnického provozu nemohli. Připravujeme nové expozice. Můžeme uklízet v místech, kde bychom třeba nemohli. Svým způsobem to má i určitou výhodu, že návštěvníci „nepřekáží“ při těchto činnostech, které se jinak za provozu obtížně dělají. Ale samozřejmě se všichni těšíme na to, až opět budeme moci brány normálně otevřít. Ono je paradoxní, že díky tomu možná trochu nešťastnému uvolnění jsme de facto dohnali návštěvnost, která byla standardní v předchozích letech. Ne úplně, ale k těm číslům jsme se dost přiblížili. Nápor v letních měsících byl opravdu abnormální. Na každou sezonu připravujeme řadu drobností, je to přesně v tom duchu, o kterém mluvíte. Chystají se drobnější, menší expozice, poté různé informační a prezentační materiály. V tomto duchu chystáme pro návštěvníky řadu drobných novinek, které ten komfort určitě zlepší. Je třeba pořád vymýšlet něco nového, nesmíme zakrnět,“ zdůraznil kastelán. 

Letošní sezóna je již z pohledu možných akcí definitivně ukončena, ale zároveň panuje nejistota, jak bude vypadat ta příští. 

„Máme v hlavě určitou představu, tak doufáme, že na jaře příštího roku už budeme v trošku jiné situaci. Jednou z prvních akcí by měl být oblíbený běh O pohár Fridricha Barbarossy, který se pravidelně konal v září. S organizátory jsme se ale domluvili, že bychom právě tímto během zahájili příští sezonu, že by to bylo takové hezké. Sportovní akce by mohla ukázat, že jsme překonali tu ošklivou epidemii. Doufejme, že duben, květen už bude opravdu jiná situace a bude to možné,“ dodal s nadějí kastelán Dostál. 

Pokud to opatření dovolí a hrad se pro návštěvníky otevře, tak až do konce března pouze o víkendu od 10 do 15 hodin. V hlavní sezóně je pak hrad zpřístupněn od úterý do neděle mezi 10 až 17 hodinou, v letních měsících pak až do 18 hodin. Aktuální informace najdete na webových stránkách www.hrad-cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy