Sokolov: Úpravy území pod Hardem dospěly do cíle (TV Západ)

Několik let trvající práce na pozemcích pod rozhlednou Hard v Sokolově se chýlí ke konci. Ve dvou etapách za celkem 4,5 milionu korun bylo upraveno rozsáhlé území lesoparku.

dezinfekce

„My jsme velmi rádi, že předmětné území bylo v letošním roce revitalizováno a že práce, které jsme zahájili před pěti lety, protože se jednalo o území a ač je v centru města, nebylo přeci jen středem návštěv a naopak sloužilo k tomu, že se zde sdružovaly různé partičky, vandalové nám ničili majetek, takže na dvě etapy jsme prořezali, osadili novou výsadbou území jak od rozhledny Hard, tak prakticky až k výjezdu z kopce zvaného Chemičák. Kromě toho, protože mimo hřbitov máme ještě hrobku rodiny Schusterů, jsme zase na dvě etapy v částce, která nepatrně přesáhla 1 milion korun, dokázali obnovit a zrevitalizovat hrobku,“ uvedl místostarosta Sokolova Karel Jakobec. 

Rodinná hrobka významného městského advokáta Franze Schustera, který byl jedním ze šesti tehdy působících právníků, nejprve prošla očištěním. Získala také nové masivní kovové dveře se zámkem a v současné době se dokončuje instalace plotu. 

Práce v okolí a úprava cestiček umožní lidem lepší pohyb v území. 

„Je to více spojovačka, není to klasický park tak, jako to máme kolem zámku či v Areálu zdraví anebo na Jižním lomu. Spíše to slouží pro průchod lidí. V té první etapě jsme si ale všimli, že se to mnohem více používá pro venčení psů nebo pro procházky lidí, kteří tráví odpoledne v tomto území,“ přiblížil místostarosta. 

V širším okolí prošla úpravami v posledních letech i řada dalších míst. Kromě zmíněného lesoparku se vylepšil také vzhled památníku sovětských válečných zajatců, kde přibyla jména i malý plot. Byla opravena také smuteční síň místního hřbitova. A samotný areál hřbitova se pravděpodobně také dočká výrazných úprav. 

„Nejdříve jsme nepředpokládali, že by hřbitov měl projít nějakou celkovou generálkou či rekonstrukcí. Spíše jsme každý rok uvolňovali určitý obnos peněz, kde jsme prováděli dílčí úpravy a opravovali zdi, ale bylo to řádově ve sta tisících korunách, ve výjimečných případech částka přesáhla milion. Usoudili jsme ale, že celé území je třeba řešit komplexně. S projektantem jsme začali řešit i to, že by celý hřbitov měl projít opravdu zásadní změnou,“ potvrdil Jakobec.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy