2004 – Sokolov: Město brzy zdraží prodávané byty (TV Západ)

Posledních několik měsíců zbývá lidem v Sokolově na to, aby si odkoupili byt do osobního vlastnictví za relativně nízkou částku. Zdejší radnice totiž uvažuje o navýšení cen.

dezinfekce

V současné době má město Sokolov ve svém vlastnictví více než 1600 bytů, z toho je 456 tzv. zbytkových v jinak privatizovaných domech, tedy bytů, o jejichž koupi lidé neprojevili zájem. Právě těchto doprodejů se má uvažované zvýšení cen týkat.

„Jakmile se barák dává do prodeje, tak je vyhlášena cena za metr čtvereční. Ta cena se pohybovala řekněme rok od roku, dnes je kolem 1300 až 1400 korun za metr čtvereční. Počítáme, že chceme, aby ti nájemníci, kteří si třeba 6 roků si byt nekoupili a prodávalo se to třeba za 900 korun, aby to měli aspoň za těch 1300 až 1400 korun také,“ uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Uvažované zdražení by se tak mohlo pohybovat až v řádu několika desítek procent.

„My jsme drželi ceny velmi nízké a bereme, že je trochu neslušné vůči lidem, co si ho koupili, aby jsme tyto ceny drželi takto nízko,“ vysvětlil místostarosta. 

V současné době jsou ale neprodané byty stále ještě nabízeny za původní ceny.

„Počítáme, že bude diskuse a počítáme, že to zavedeme tak od začátku příštího roku,“ specifikoval plán města Dvořák. 

Na začátku privatizace v roce 1993 vlastnil Sokolov téměř 5200 bytů. Do této doby nebylo do prodeje zařazeno pouze necelých 1200 bytových jednotek, z nichž většinu tvoří byty ve věžácích a byty s tzv. zvláštním určením, tedy například v domech s pečovatelskou službou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy