Sokolov: Stavba Čtyřky získává svou podobu a drží termíny (TV Západ)

Pokračující stavba pobytového zařízení pro seniory, kteří vyžadují nepřetržitou péči, na místě bývalé 4. Základní školy v Sokolově je zřejmě nesledovanější stavbou ve městě.

dezinfekce

„To je od roku 1989 poprvé, kdy město Sokolov něco postavilo jako z „gruntu.“ Jsme velice rádi, že se to podařilo a jsme téměř ve finále. Zatím se prostavělo 105 milionů a stavba jde podle plánu. V dubnu 2021 by mělo být dostavěno. Pak se budou zařizovat vnitřní prostory – osazovat mobiliář, zařizovat jídelna, kuchyně a další všechny potřebné věci, prádelna. Na sklonku léta či na začátku podzimu počítáme, že by začal nábor zaměstnanců. V roce 2022, v lednu, popř. v únoru, bychom rádi přivítali první klienty tohoto zařízení, které si troufnu říci, je v Sokolově velice potřeba. Sokolov takovéto zařízení neměl – naši lidé, kteří se z důvodu věku či zdravotního stavu již o sebe nedokázali postarat, museli odcházet do jiných měst v regionu. Jsem velice ráda, že se podaří toto zařízení v Sokolově otevřít a že je to velkým přínosem nejen pro Sokolov, ale i pro celý kraj,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Kapacita zařízení bude 61 lůžek, z nichž je 41 plánováno v jednolůžkových pokojích. Zbytek se má nacházet ve dvoulůžkových pokojích, které mohou využít například manželské páry. 

Uvnitř objektu probíhá intenzivní pracovní činnost a v horních patrech se už pomalu rýsuje budoucí podoba jednotlivých pokojů.

„Máme zaskleno, tzn., že se vevnitř již topí. Zimní období je především určeno na dokončení vnitřních rozvodů elektriky, vody a kanalizace. Dokončí se obklady a dlažby v koupelnách. V průběhu prosince, ledna se začne i s podlahovými krytinami,“ přiblížil Jan Procházka, stavební technik Odboru rozvoje města Sokolova. 

Budova je vytápěna stávajícím výměníkem z primárního zdroje. 

„Co se týká zateplení, tak jsme zvolili jeden z nejmodernějších způsobů – zateplené cihly. Byť je objekt veliký, tak topení je samozřejmě nějaká ta položka v rozpočtu, ale řešili jsme to tak, aby to bylo co nejekonomičtější i ve vazbě na takto veliký objekt,“ doplnil Procházka. 

Před budovou vznikne parkovací stání pro návštěvy a obyvatele okolních domů. V části za budovou se má nacházet privátní zahrada s posezením pro klienty. Pokračují také přípravy na instalaci vnitřního vybavení. 

„Mobiliář máme již vysoutěžený. Cena se vyšplhala na 8,9 milionu s daní. Gastrovybavení včetně prádelenského vybavení v současné době soutěžíme,“ dodal technik Jan Procházka. 

Celkové náklady řadí stavbu na čelní místa v novodobé historii Sokolova. 

„Rozpočet byl na 165 milionů, 65 milionů jsme dostali dotaci ze státního rozpočtu, za což jsme velice vděční. V první vlně jsme dostali 50 milionů. Poté nám ministerstvo zaslalo dopis, že jsou schopni nám dát ještě 15 milionů, protože ze všech žádostí o dotaci, které byly, tak město Sokolov jako jediné město v České republice, už začalo stavět, když požádalo o dotaci. Tím jsme byli jasní favorité,“ zmínila starostka Oulehlová. 

Stavba s půdorysem ve tvaru L nabídne komfortní pokoje orientované na jih a západ, i proto byly využity roletové a žaluziové překlady s vnitřním prostorem pro venkovní stínící techniku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy