2000 – Sokolov: Staré hasičáky mohou způsobit ekologickou havárii (TV Západ)

Desítky práškových a tetrachlorových hasicích přístrojů, z nichž je již část rozebrána, se povaluje před volně přístupnou halou v objektu bývalých Státních statků v Sokolově v bezprostřední blízkosti řeky Ohře. Místní radnice proto upozornila referát Životního prostředí Okresního úřadu na nebezpečí ekologické havárie.

dezinfekce

Nebezpečí těžké újmy na zdraví hrozí rovněž při neodborné manipulaci s přístroji např. ze strany hrajících si dětí. Referát Životního prostředí proto požádal společnost Povodí Ohře, aby odebrala vzorky látek a zjistila míru jejich nebezpečnosti. Zároveň byl vyzván majitel areálu, kterým je Pozemkový fond, aby zajistil okamžité odstranění přístrojů.

„Věc má v šetření Okresní úřad Sokolov. Městský úřad zároveň podal podnět k Okresnímu státnímu zastupitelství z důvodu možnosti obecného ohrožení,“ řekla tisková mluvčí MÚ Sokolov Dagmar Mašková. 

Hasicí přístroje do areálu přivezla již před několika lety z Německa sokolovská firma HAGOME. Zde je postupně rozebírala a používala na náhradní díly. Společnost však již v areálu nesídlí. Podle výpisu z obchodního rejstříku je jednatelem firmy Miroslav Knedla ze Sokolova. Ten však tvrdí, že společnost byla již v roce 1997 prodána Dušanu Menclovi z Chebu. Ten se však v současné době nachází kvůli neplacení alimentů ve vazební věznici. V areálu státních statků má sídlo také firma H-Komplet, která se rovněž zabývá požárním servisem. V současné době tedy probíhá intenzivní pátrání po původci ohrožení, kterému hrozí uložení vysoké finanční pokuty. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy