Sokolov: Město začalo stavět pobytové zařízení pro seniory

Mezi nejmodernější objekty svého druhu u nás bude patřit pobytové zařízení pro seniory v Sokolově, které ponese oficiální název „Čtyřka.“ Odkazuje tímto jménem na někdejší čtvrtou základní školu, na jejímž místě moderní budova určená pro lidi v pokročilejším věku, kteří potřebují nepřetržitou péči, vyroste do roku 2021. Největší investiční akce v historii města, jež si vyžádá náklady kolem 150 milionů korun, začala ve čtvrtek 15. srpna předáním staveniště zhotoviteli, společnosti Algon.

dezinfekce

„Je to poprvé, co bude město realizovat tak velký projekt, a to ze svého rozpočtu bez jediné koruny dotací. Přesto jsme přesvědčeni, že tato akce má smysl, protože obdobných zařízení je nedostatek a populace v Sokolově i v regionu stárne,“ uvedla k zahájení stavby „Čtyřky“ starostka Renata Oulehlová.

Poznamenala, že realizace projektu je vlastně snem, který se podařilo naplnit.

„Dá se předpokládat, že pobytové zařízení bude v první řadě k dispozici obyvatelům města. O jeho služby ale bude jistě zájem z celého regionu,“ poznamenala starostka. 

A dodala, že úroveň každého společenství lidí se pozná podle toho, jak dokáže pečovat o lidi, kteří se už o sebe z důvodu vysokého věku nebo zdravotních problémů sami nedokáží postarat.

Sokolov má peníze potřebné na stavbu k dispozici, v letošním roce na ní uvolní kolem 50 milionů korun. Zbývající finance pak v dalším průběhu stavby. Pobytové zařízení se zvláštním režimem bude mít kapacitu 61 míst. K dispozici v něm bude 41 jednolůžkových pokojů, zbývající budou dvoulůžkové. Všechny pokoje budou mít své sociální zařízení. Na každém patře pak ještě bude centrální sociální zařízení a další zázemí pro klienty i personál, který o ně bude pečovat.

„Pro naši společnost je to velmi významná zakázka a vnímáme její důležitost pro město i region. Věříme, že vzájemná spolupráce s investorem bude dobrá. Hrubá stavba by měla být hotová příští rok v létě, celou stavbu dokončíme do ledna roku 2021,“ uvedl Pavel Kapic, zástupce ředitele pro pozemní stavby společnosti Algon.

Po dokončení bude ještě nezbytné pobytové zařízení a domov se zvláštním režimem kompletně vybavit. Na mobiliář se počítá předběžně s částkou kolem devíti milionů korun, takzvané gastro vybavení by pak mělo přijít přibližně na 5,5 milionu korun. Přesné částky vnitřního vybavení vzejdou z výběrového řízení, které na ně bude vyhlášené.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.08.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy