Přebuz: Opravený mostek na cyklostezce se vrací městu (TV Západ)

Zborcený historický kamenný mostek přes Rolavu u Přebuzi nahradila nová stavba za 6,5 milionu korun. Ve středu 3. dubna došlo k jeho slavnostnímu představení za účasti zástupců Karlovarského kraje, města Přebuzi, zhotovitelů a médií.

dezinfekce

Opravám předcházely přípravy, ve kterých bylo potřeba vyřešit vlastnické vztahy. Kraj použil stejný způsob jako předtím například v případě lávky v Mostově přes Ohři, která byla v majetku obce Odrava.

„Přebuz připravila projektovou dokumentaci, ale těch sedm milionů neměla. Proto my jsme si dočasně převzali ten most do svého vlastnictví, opravili jsme ho a teď ho v pořádku předáváme zpátky Přebuzi, zkolaudovaný tak, aby mohl sloužit jak v zimě, tak v létě,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

S náklady na projektovou dokumentaci pomohla Místní akční skupina Sokolovsko. Město Přebuz by na nákladnou opravu nemělo finance.

„Kromě toho jsme město s nejmenším počtem obyvatel v České republice, tak neoplýváme rozpočtovými prostředky, které jsme potřebovali na takhle velkou akci. Takže jsme velmi ocenili to, že se k tomu Kraj postavil čelem a takhle nám s tím pomohl,“ popsal starosta Přebuzi Martin Bruoth. 

Stavbu provedla na základě výsledku zadávacího řízení firma Videst s.r.o. v termínu od června do října 2023. Autor projektové dokumentace Marcel Zoufálek navrhl nový most tak, aby unesl těžkou techniku, která tudy v zimě projíždí kvůli úpravám zimních běžeckých tras, a zároveň aby zapadl do okolní krajiny a nepůsobil rušivě. Stavbu využívají především turisté, cyklisté a zimě běžkaři.

„Pro Přebuz jako takovou ten most takový velký význam nemá. Je to opravdu pro turisty a je to zásadní zlepšení. Teď rolba projede a naváže na ty okruhy kolem Přebuzi. Určitě se nepočítá s tím, že by tady byla nějaká doprava. Je to pouze pro cyklisty, běžkaře, pěší,“ dodal Bruoth.

Široce využívaný most na cyklostezce č. 2000 z Přebuzi směrem na Chaloupky bude v nejbližší době osazen závorou, přičemž složky IZS budou mít i nadále vjezd povolen.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy