Krevety prodávané i v ČR obsahovaly zdraví nebezpečnou bakterii

Státní veterinární správa (SVS) varuje před zdravotně závadnými zmraženými krevetami, které se prodávaly v obchodě v areálu SAPA. Česká republika obdržela oficiální informaci o přítomnosti výrobku na jejím trhu prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF) ze Slovenska, kde se produkt také prodával.

dezinfekce

Slovenské dozorové orgány ve výrobku vyšetřením odhalili přítomnost bakterie Vibrio parahaemolyticus, která může u konzumentů způsobovat zažívací a další zdravotní potíže.

Identifikace výrobku:
Název výrobku: Krevety neloupané bez hlav
Šarže: VN734VI 264
Datum min. trvanlivosti: 27. 7. 2021
Hmotnost balení: 800 g
Dodavatel: Julia Alex Asianfood s.r.o., Jalodvorská 845/8, 140 00 Praha 4

V rámci došetřování případu zjistili veterinární inspektoři, že na českém trhu mělo být v uplynulých měsících prodáno více než 500 kilogramů výše uvedených zmražených krevet. Firma dodávající produkt na český trh provozuje maloobchodní prodejnu v areálu SAPA. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé  produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili.

Baktérie Vibrio parahaemolyticus je součástí normální mikroflóry ústí řek a pobřežních vod na celém světě. Nejčastěji je přenášena potravou, především rybami a mořskými živočichy. Inkubační doba onemocnění je krátká (od 4 do 96 hodin), zpravidla trvá asi 3 dny. Hlavními příznaky jsou vodnatý průjem, teplota, zvracení. Vznik onemocnění je vždy spojen s konzumací ryb, mořských živočichů nebo výrobků z nich.



Zdroj: Státní veterinární správa

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.11.2020 13:07




0 +
 

Hlavní zprávy