Kraslice: Čtyřdenní výstava kraslic a krojovaných panenek měla 23. ročník (TV Západ)

V malém sále Městského kulturního centra proběhl ve dnech 14. až 17. března již 23. ročník tradiční jarní výstavy Kraslice v Kraslicích. Čtyřdenní akce nabídla vše okolo velikonočního zdobení vajec, rukodělných technik, ale také přehlídku krojovaných panenek.

dezinfekce

Jednotliví účastníci, kteří se již po letech společných akcí dobře znají, předvedli návštěvníkům jednotlivé způsoby výzdoby vajec.

„Já dělám tři techniky. Sláma je hlavní doména, protože za na ní mám nejvyšší ocenění Mistr lidové české tvorby. Takže technika se jmenuje lepení slámou. Druhá technika je jezerní sítina neboli dužina a třetí voskový reliéf. Takže já se věnuji třem technikám a celkem je jich pět. A ostatní tady mají další zastoupení,“ uvedla mistryně umělecké tvorby Lenka Volková z Uhříněvsi.

Další technikou je vyškrabování a nejnáročnější vosková batika. Na výstavě byly k vidění také novější způsoby jako děrování či drátování. Časově jsou náročné všechny techniky, u některých je potřeba také sbírat materiál ve správný okamžik. Například ječnou, ovesnou nebo žitnou slámu, která se dále zpracovává a upravuje pro použití.

„Je to jezerní sítina, která musí být zralá, nesmí být flekatá a sbírá se od září do ledna, je to závislé na počasí, takže je to takové trošku náročnější. A vosk bych řekla, že když někdo chce začít s technikami tradičními, tak je nejjednodušší, aby vlastně vůbec pochopil, jak pracovat s vejcem a s polohou nebo prostě rozdělením vajíčka,“ popsala Volková.

Vzory výzdoby jsou dílem fantazie, kdy je nutné dodržet některá daná pravidla, ale také se berou motivy z literatury a tradic. 

„Čerpám normálně z knih nebo jsou určitá pravidla, která nemůžete porušit. Takže já dělám geometrické nebo rostlinné tvary a třeba konkrétně, abych se vlastně vyprofilovala od ostatních kolegyň nebo kolegů, tak můj motiv je klas. Vzhledem k tomu, že ještě pracuji ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, tak je to vlastně nejbližší, tak je to taková trošku srdeční záležitost,“ dodala umělkyně. 

Mezi hlavní barvy patří červená a modrá, ale objevují se také další barvy včetně černé. Vytvořit zdobené vejce trvá hodiny, například to se slámou i 8 hodin. 

Na výstavě se mohli návštěvníci také pokochat krojovanými panenkami z nejrůznějších koutů republiky – od Valašska a jihomoravského Kyjova přes střední či jižní Čechy nebo Mladoboleslavsko a Plzeňsko. 

K dostání byly také perníčky Evy Polívkové z nedalekých Jindřichovic. Mezi řemeslníky se těšila pozornosti také Josefa Jordánová původně z Bojanovic na Moravě i dlouholetý účastník akce Pavel Poulíček ze Zlína. Dvě chebské zástupkyně představily své modernější techniky. Blanka Josífková résování, což je druh gravírování a Jaroslava Vaňousová drátování vajec. Tuto techniku ovládá také další účastník Karel Klingora z Ostrova nad Ohří. Kromě slepičích vajec se zdobí i kachní nebo pštrosí vejce.

Zpestřením akce byla také expozice, kterou zapůjčila Asociace malířů a malířek kraslic z Libotenic. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy