Kraj prodloužil lhůtu na obsazení pozic pracovníků Institutu lázeňství a balneologie

Lázeňství je nosným prvkem ekonomiky a prosperity Karlovarského kraje. Lázeňství a cestovní ruch jsou největší konkurenční výhodou kraje. Cestovní ruch se v současné době podílí vč. multiplikačních efektů téměř 18% na HDP Karlovarského kraje, přičemž v České republice je to cca 5% na HDP. Karlovarský kraj má na svém území 1/5 přírodních léčivých zdrojů a více než 50% lázeňské lůžkové kapacity v České republice.

dezinfekce

Zrušením Výzkumného ústavu balneologického se sídlem v Mariánských Lázních v roce 1993 se pozastavil výzkum v oblasti balneologie. Chybějící balneologický výzkum má za důsledek nedostatek vědecky podložených účinků zdejší lázeňské léčby na lidský organismus. Vlivem neexistujícího balneologickému výzkumu a klesajícího stavu odborného povědomí o efektech lázeňské léčby není zajištěno adekvátní vzdělávání lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků, čímž se mj. postupně prohlubuje ztráta vědomostní a generační výměnou odborníků se ztrácí možnost předání specifických praktických zkušeností. Dochází ke ztrátě konkurenceschopnosti karlovarského lázeňství a ke stagnaci lázeňství v kraji. Proto Ing. arch. Vojtěch Franta ve spolupráci s Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání, p.o. (dále jen „KARP“) inicioval v roce 2018 odborné platformy s profesionály v oblasti balneologie a lázeňství, aby byly definovány problémy v této oblasti a navrženy možnosti nápravy.

Dne 9. 7. 2018, na jednání odborné platformy, které se zúčastnilo vedení Karlovarského kraje spolu s Balneologickým institutem Karlovy Vary o.p.s., Výzkumným ústavem balneologickým, v.v.i. Mšené - lázně, MEDISPOU, Svazem léčebných lázní, Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád, Sdružením lázeňských míst, destinační agenturou Karlovarského kraje Živý kraj či Českým inspektorátem lázní a zřídel, se diskutovalo na téma strategického směřování lázeňství a balneologie v Karlovarském kraji. Účastníci této platformy se shodli na problematické absenci balneologického výzkumu a vývoje a o chybějící možnosti vysokoškolského studia tohoto oboru. Usnesli se na tom, že Karlovarský kraj by měl mít roli lídra v oblasti rozvoje balneologie a lázeňství v regionu a měl by usilovat o obnovení vědy a výzkumu v oblasti balneologie. Existence balneologické výzkumné instituce, která by byla zřízena s cílem zvyšování úrovně poznání a vzdělanosti v lázeňství a využití vědeckých poznatků v lázeňské praxi, marketingové podpory subjektům působícím v lázeňství včetně rozvíjení mezinárodní spolupráce výzkumných a inovačních aktivit na poli lázeňství se jeví jako klíčová pro úspěšný rozvoj balneologie a lázeňství.

V současnosti v kraji působí jediná instituce zaměřená na balneologický výzkum a to Balneologický institut Karlovy Vary, o.p.s. (BIKV), jehož zakladatelem je statutární město Karlovy Vary. BIKV vznikl v roce 2013. BIKV se věnuje především těmto činnostem: seznamování lázeňských lékařů s novinkami světové medicíny, zajišťování informovanosti, vzdělávání lázeňských pracovníků, vypracovávání odborných posudků, konzultační činnost, příprava certifikací hodnocení kvality a bezpečí zdravotnických služeb (tj. lázeňské péče). Samotný výzkum BIKV je z důvodů vysoké finanční náročnosti minimální.

Nově - výběrová řízení - prodloužena do 28. 6.:
- Odborný pracovník ILB, v.v.i. na 0,5 - 1 úvazku
- Odborný pracovník ILB, v.v.i. na 0,1 - 0,5 úvazku
- Odborný pracovník ILB, v.v.i. na 0,1 - 0,5 úvazku
- Developer strategických projektů v oblasti lázeňství a balneologie
- Projektový manažer v oblasti lázeňství a balneologie

Více informací - viz zde.

O tom, že v kraji vzniká Institut lázeňství a balneologie, jsme vás informovali zde.



Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy