Kraj: Vzniká Institut lázeňství a balneologie (TV Západ)

V Karlovarském kraji zahájí letos na podzim svou činnost Institut lázeňství a balneologie. Bude první veřejnou výzkumnou institucí na území našeho regionu po dlouhých letech. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR rozhodlo o jeho zápisu do rejstříku veřejných výzkumných institucí na konci dubna.

dezinfekce

„Já mám určitě radost z toho, že po téměř 30 letech navážeme na výzkum a vývoj v oblasti lázeňství a balneologie. Po několikaleté snaze, ať už na městě nebo na Kraji se podařilo založit první veřejnou výzkumnou instituci v Karlovarském kraji, což je Institut lázeňství a balneologie, jehož hlavním úkolem by mělo být – nastavit v Karlovarském kraji výzkum, protože ten zde zastoupený nijak není, obhájit naše lázeňství, současné lázeňské metody a hledat nové. Zaměřit se na inovace, rozvoj lázeňství a na podporu tohoto tématu tak, aby se Karlovy Vary, Karlovarský kraj, naše lázeňství stalo znovu naší doménou v Evropě, na světě,“ popsal hlavní úkol institutu zastupitel Karlovarského kraje uvolněný pro oblast lázeňství, cestovní ruch a UNESCO Vojtěch Franta. 

Na stránkách Karlovarského kraje byly již uveřejněny inzeráty na obsazení pozic prvních pracovníků. Od dubna také běží půlroční lhůta, během které kraj vybere i ředitele organizace.

„My máme financování zajištěno z několika zdrojů. Do budoucna budeme rádi, když se zdroje rozšíří. Samozřejmě, že základ jde za Karlovarským krajem. Poté bychom měli část z financování krýt z tzv. Smart Akcelerátor II, kde je na to alokováno několik milionů korun. Žádost jsme již o tento titul podali. Do budoucna se bavíme o financování i z projektu Re:Start. Tam se nám podařilo dostat specifické opatření k lázeňství a balneologii. Do debaty, do analýzy i přípravy koncepce, se nám podařilo zapojit, dovolím si tvrdit, téměř ty největší odborníky v lázeňství v České republice, všechny profesní organizace. Oslovili jsme všechny. Nabídli jsme jim spolupráci. Budeme rádi, když s námi budou spolupracovat i nadále. Oslovili jsme je s tím, aby nám pomohli obsadit pozice skrz výběrová řízení. Do budoucna s nimi chceme i definovat výzkumné projekty, na kterých by institut měl pracovat tak, aby to mělo užitek jak pro provozovatele lázeňství, tak i pro samosprávy, pro města, aby se lázeňství skutečně rozšiřovalo a aby z toho benefitovali nejen provozovatelé, ale i obyvatelé měst a města jako taková,“ doplnil informace Franta.

Jako první úkol bude mít Institut začít Karlovarský kraj reprezentovat. Hlavní náplní bude vyjednávání s ministrem zdravotnictví, definování legislativního rámce lázeňství a zadávání výzkumných úkolů týmům ve čtyřech prioritních pilířích.

„Měli bychom se zaměřit na oblast vzdělávání. V současnosti nám chybí pracovní síly v lázeňství a chybí nám odborníci, protože tato oblast se téměř nevyučuje na vysoké škole. Je absolutní nedostatek odborníků v poli lázeňství. Nemáme jasně rozlišená lázeňská zařízení, takže by se měl zaměřit i na certifikaci lázeňských provozů - na jakousi standardizaci provozů. Čtvrtá oblast je rozvoj - aby hledal potenciály lázeňství v lázeňských městech, ale i v lokalitách, kde to lázeňství bylo kdysi, pak bylo trošku zapomenuto či zničeno některými úkony, např. Ministerstva zdravotnictví, v minulosti,“ přiblížil zastupitel Vojtěch Franta.

V rozpočtu Karlovarského kraje je pro institut na rok 2019 vyčleněna částka téměř 5 milionů korun. Jedná se i o umístění sídla institutu. 

https://www.kr-karlovarsky.cz/kultura/Stranky/odd-CR-laz/Aktivity-balneologie.aspx


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.05.2019 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy