Karlovy Vary: Krajské asistenční centrum pomáhá Ukrajincům (TV Západ)

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v KV Aréně zahájilo činnost v úterý 1. března. Postupný nárůst počtu uprchlíků před válkou na Ukrajině si vynutil fungování v nonstop módu za účasti desítek členů personálu, který zajišťuje prvotní potřeby rodin.

dezinfekce

"KV Aréna na sto procent naplnila pojem multifunkčního centra, multifunkční haly, protože v současnosti tam funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Toto centrum založil Karlovarský kraj ve spolupráci s Hasičským záchranných sborem, ale na tom provozu se podílí celá řada složek," uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 

Po příchodu do vyhrazené části KV Arény se lidí ujmou dobrovolníci za řad Ukrajinců žijících v našem kraji, ale pomáhat přichází také lidé z ulice nebo členové neziskových organizací například Armády spásy nebo Člověka v tísni.

"Úplně první je potřeba, aby měli zajištěné ubytování. Teprve s potvrzením o tom, že jsou ubytováni v České republice, v Karlovarském kraji, si mohou vyřídit ty další kroky registrace. To ubytování zajišťují na místě hasiči. V případě, že mají zajištěné ubytování z vlastních prostředků nebo od obcí, svých známých, příbuzných nebo jiných dobrovolníků, tak postupují s tím potvrzením dál k té registraci. Pokud nemají ubytování, tak hasiči jsou napojeni na centrální registr ubytovacích kapacit. Vidí tak přesně volné kapacity jak v Karlovarském kraji, tak i v okolních krajích. Zatím ta poptávka se stíhá pokrýt těmi volnými místy tady v kraji. Do toho systému se registrují ubytovatelé z řad nejrůznějších běžných ubytovacích zařízení – hotely, penziony, ale i soukromníci. Poté, co mají vyřízeno ubytování, pokračují v registraci," popsal postup Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. 

Lidé získají na místě také potřebné povolení k pobytu. 

"Policisté na místě v tomto asistenčním centru pomoci Ukrajině vyřizují v současné době občanům Ukrajiny víza. Převzali tuto činnost od Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Zároveň také na místě máme krizové interventy, kteří jsou zde k dispozici občanům Ukrajiny, aby jim pomohli v té jejich tíživé situaci. Jsou tu také policejní preventisté, kteří se zase snaží ukrátit dlouhou chvíli těm nejmenším občanům Ukrajiny a rozdávají jim různé omalovánky, snaží se s nimi hrát a zabavit je, aby to čekání nebylo tak dlouhé," vysvětlila mluvčí Policie ČR Zuzana Týřová. 

"Zároveň je nutné se o ně postarat v rámci té humanitární pomoci, tzn. jsou zde zajištěny základní životní potřeby od hraček pro děti, kterých je tady velké množství každý den po základní potraviny až po nějaké hygienické potřeby, které ti lidé využívají přímo zde na místě," doplnil Kasal. 

Někteří uprchlíci také potřebují psychologickou podporu. 

"V průběhu toho, jak dojíždějí lidé, kteří utíkají z Ukrajiny, tak na ně dolehne, potom co se dostanou do bezpečí, dostanou jídlo a pití a jsou tady v teple a organizují doklady, které tady potřebují vyřídit, ta situace, protože řada z nich má na Ukrajině své syny, bratry, otce, staré lidi, kteří nechtěli přesadit do jiného prostředí, takže tam s nimi někdo zůstal, kdo hlídá jejich domy, obydlí. A samozřejmě na ně ta situace tady doléhá, takže se potřebují vypovídat, někdy potřebují takové to prvotní ošetření, první psychickou pomoc tomu říkáme, někdy stačí prostý dotyk anebo jen prostý rozhovor o tom, co je teď trápí a co prožívají," přiblížila rozpoložení řady příchozích krizová interventka Kateřina Kasenčáková.  

V centru je rovněž stánek se zdravotníky, kde je poskytováno základního ošetření. V úzké spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí zajistí i výdej léků na předpis, například na vysoký tlak a další. V centru funguje nepřetržitě také pracoviště Všeobecné zdravotní pojišťovny a v pracovní dny také pracoviště Úřadu práce. Za prvních pět dní prošla centrem téměř tisícovka lidí. S ohledem na předpokládaný další nárůst příchozích se centrum rozšíří i na plochu kluziště a další prostory. Dosud měli lidé možnost odpočívat nebo se umýt ve stanech hasičů, nově se tyto potřeby budou řešit pod jednou střechou. 

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje rovněž uvádí do provozu informační linku pro občany Karlovarského kraje, kteří hledají informace o tom, jak mohou materiálně i finančně pomoci, kde mají nabídnout ubytování a další údaje. Telefonní číslo linky je: 950 380 180 a volat bude možné v pracovní dny od 9:00 do 18:00 hodin. Kontakt pro veřejnost do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině: 724 139 770 a 723 640 133.

Karlovarský kraj také zprovoznil speciální stránku se souhrnnými informacemi v českém i ukrajinském jazyce na krajském webu.

Odkaz: https://www.kr-karlovarsky.cz/ukrajina/Stranky/Informace.aspx


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy