Jak správně vést dítě ke sportu?

Fyzická aktivita je velmi důležitá, co se zdraví dítěte týče. Když si dítě zvykne na sport jako na normální součást jeho života, má to na jeho budoucí fyzickou i psychickou kondici velký vliv. Víte, jak dítě dobře sportovně nasměrovat?

dezinfekce

Pokud vaše dítko nejeví o sport žádný zájem, je třeba ho k tomu trošku popostrčit. Disciplína a trpělivost jsou hodnoty, které se při sportu naučí a ocení i v běžném životě. Netlačte ale hned od začátku na pilu. Nejprve se snažte zjistit, proč se sportovním aktivitám vyhýbá, a to se pak snažte napravit. Nejčastější chybou rodičů bývá, že svého potomka drží pod tlakem, což pro něj rozhodně není pozitivní motivace, která by vedla k oblibě sportu. Mějte na paměti, že děti jsou jen děti. A ačkoliv chceme, aby uspěly v čemkoli, co dělají, nejdůležitější je, aby je dané aktivity bavily. Dejte jim svobodu a možnost se rozhodnout, který sport je pro ně tou nejlepší volbou.

Jděte příkladem

Rodič má na své dítě neuvěřitelný vliv. Pokud potomek uvidí, že si sport užíváte, pravděpodobně si ho sám oblíbí. Lenošením na gauči u televize a konzumací nezdravých jídel a nápojů mu rozhodně nedáváte dobrý příklad a o to hůře dítě dojde k přesvědčení, že je sport zábavný a potřebný. Jestliže chcete mít doma fotbalistu, začněte se sportem sami, berte ho na tréninky a pomalu ho zapojujte. Pokud tato aktivita dítko chytne, samo se pak bude chtít účastnit čím dál víc.

Sportujte společně

Jak jsme již zmínili, společné sportování je důležitou pozitivní motivací a má vliv na radost ze sportu i na zapojení do něj. Udělejte sportovní akci i z běžné denní aktivity, jako je například nákup. Pořiďte si kolo a celá rodina vyrazte po cyklostezce až do obchodu. Jen si dejte pozor, abyste dítěti nevnucovali sport, který baví vás, raději se přizpůsobte tomu, co baví jeho.

Hlavně zábavně!

Má-li sport dítě chytnout, musí to pro něj být zábava. Nabídněte mu třeba bojovku v lese spojenou s orientačním během, oživte cachtání v bazénu lovením puku ze dna, zkrátka buďte kreativní! Postupně ho můžete naučit základní pravidla daného sportu, ale odolejte nutkání vyvíjet příliš velký tlak. Nejdůležitější je prostě to, aby se děti u sportu bavily.

Zdroj foto: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy