Cheb: Zastupitelstvo určí podmínky prodeje bývalých kasáren (TV Západ)

Rozsáhlé území bývalých kasáren na Zlatém Vrchu v Chebu nabídne město zájemcům pro investici. Atraktivní pozemek si ale vyžádá značné náklady na úpravy tak, aby zde mohly vzniknout stavební parcely.

dezinfekce

„Jedná se o rozsáhlé pozemky o ploše mnoha hektarů, které zahrnují od ulice Komorní areál bývalých kasáren a pak pruh území za léčebnou Amica směrem k louce nad levým břehem Ohře, kde je poslední část té lokality,“ ukázal na mapě starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Armáda areál po roce 1989 opustila a stát je posléze bezplatně převedl na město.

„Ovšem s podmínkou, že deset let nesmí být území nějak komerčně využito, což vedlo k rozsáhlému chátrání celého areálu, rozkradení a výsledkem byla bohužel demolice jednotlivých objektů, ke které došlo v uplynulých letech a která vyšla město na několik milionů korun,“ popsal další osud kasáren starosta. 

Případný investor bude muset řešit několik zásadních překážek, které přiměly město k tomu, aby nabízelo  území jako celek. Celkové náklady na zasíťování se odhadují na 150 – 200 milionů korun.  

„To území je velmi komplikované z hlediska přístupu a očekává se, že případný developer bude muset investovat desítky milionů do vybudování přístupových komunikací a infrastruktury. A teprve následně snad získá zpět peníze prodejem pozemků, příp. nějakých bytů či domů v této lokalitě. Součástí výběrového řízení je i zpracování urbanisticko-architektonické studie, kterou bude komise zkoumat. Je to jedno z kritérií pro vítězství v celé aukci. Předpokládáme, že dobře uvidíme dopředu, co tam developer zamýšlí a podle toho se také budeme rozhodovat. Nejlukrativnější části toho území jsou až dále - směrem k přehradě Skalka. Tam se ten developer musí nejprve prokousat přes méně atraktivní území na území bývalých kasáren, kde to bude investičně velmi náročné. Předpokládáme, že i developer půjde po jednotlivých etapách a bude pro něj lukrativní právě to, když bude řešit nejprve ty složitější, ale bude mít příslib, že až je vyřeší, dostane se k těm lukrativnějším. Kdybychom to rozdělili, tak o tu část bývalých kasáren by nejspíš nebyl žádný zájem, zatímco o tu zadnější část by byl zájem velmi velký. Ale bez propojení obou dvou částí to nedává smysl. Odhaduje se, že vybudování infrastruktury v tom prostoru bude stát někde kolem 150 až 200 milionů korun. Teprve následně máte šanci peníze získat. Na druhou stranu předpokládám, že v této lokalitě by vznikly jak bytové, tak rodinné domy. O obojí typy bydlení je v Chebu zájem a je šance, že by se tyto objekty na trhu daly docela dobře prodat,“ přiblížil Jalovec. 

Mezi hlavní výhody území patří jeho blízkost k centru města, jižní orientace svahu a u pozemků pod Špitálským Vrchem pak blízkost přírody v okolí levého břehu Ohře. Podmínky výběrového řízení začínají, i s ohledem na vysoké náklady pro developery, na ceně 350 korun za metr čtvereční, přičemž obvyklé ceny jsou v Chebu mnohem vyšší. Celou pobídku a její podmínky musí ještě schválit zastupitelstvo města.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy