Cheb: Sociální službu Vilík převezme kraj (TV Západ)

Jedním z bodů návštěvy hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka v Chebu bylo téma sociální služby Vilík. Ta poskytuje Domov pro děti se zdravotním postižením od věku 3 let, které jsou z důvodu svého znevýhodnění částečně nebo úplně závislé na pravidelné pomoci jiných lidí.

dezinfekce

"Jsme rádi, že se Kraj k této věci postavil velmi konstruktivně. Protože služba Vilík dnes sídlí ve vile v Dragounské ulici, která je v nevyhovujícím technickém stavu. Navíc pro provozování sociálních služeb je velmi nevhodná i dispozičně. S Krajem jsme se domluvili, že by do budoucna celou nemovitost včetně přilehlé zahrady převzal, tj. od 1.1.2023 včetně všech stávajících klientů a zaměstnanců. Město by jim tuto nemovitost předalo bezúplatně a Kraj by zajistil další provozování sociální služby v rámci celého krajského systému sociálních služeb," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Převzetí krajem by mělo také znamenat další rozvoj služby, která je pro město velmi finančně náročná. Vila, ve které sídlí, je totiž dožilá a potřebuje nákladnou rekonstrukci. 

"Pozitivní je, že Kraj usiluje i o dalším rozšíření služeb, a to tím způsobem, že by k té klasické službě, kterou je DOZP Vilík, časem přibyly i služby pro děti s různými poruchami chování. K čemuž by mohlo být v zahradě, která je dnes poměrně velká, vystavěno další nějaké bezbariérové obydlí či nemovitost, kde by tyto služby našly zázemí," doplnil Jalovec. 

Město v rámci převzetí postoupí Kraji jak vilu, tak také pozemek. Služba Vilík je unikátní v rámci celého kraje, zbylé dvě zařízení na Patě a v Mariánské se věnují dospělým jedincům s podobným znevýhodněním. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy