Cheb: Podle auditu bude třeba investovat do škol desítky milionů ročně (TV Západ)

Audit hodnotící technický stav chebských školských zařízení, které zřizuje město, přinese v příštím roce velkou finanční zátěž pro rozpočet. Některé z havarijních oprav budou muset proběhnout již letos.

dezinfekce

„V některých aspektech není ten stav dobrý, což se nám bohužel tím auditem potvrdilo. Ten audit udělal Odbor investiční ve spolupráci s řediteli škol, takže byl po té odborné stránce zajištěn a zjistili jsme, že zanedbanost škol v té oblasti péče o majetek dosahuje přibližně 240 milionů korun. Samozřejmě, nemusíme to investovat hned, ale chtěli bychom to napravit během šesti až deseti let,“ uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Až na výjimky jsou v dobrém stavu pláště budov, do kterých se i v rámci dotačních programů v minulosti silně investovalo. Horší je to s vnitřními rozvody. U většiny škol potřebují zásadní obměnu. 

„Tak bylo vyhodnoceno, že v nejhorších stavech jsou elektrická zařízení, čili elektro rozvody, rozvody vody a odpady. To jsou asi nejpalčivější věci, které nás teď trápí. A potom samozřejmě jsou to střechy, hřiště a podobně,“ přiblížila radní a ředitelka 6. základní školy Štěpánka Černá. 

„Bohužel v těch předcházejících obdobích se nedařilo ani synchronizovat takové ty oblasti, kdy se ve školách vylepšovaly z hlediska dotací učebny, ale i jiné prostory s tím, aby se komplexně udělaly i rozvody. Takže my dneska máme moderní části škol napojené na nevyhovující rozvody ve všech těch oblastech. Dokonce i do některých škol nám ještě zatéká, takže i to bude tato oblast řešit. Připravujeme v současné době i otázku priorit, v kterém roce, co konkrétně uděláme. Věnovali jsme tomu téměř celé první pololetí letošního roku. Byla to novinka, kdy jsme chtěli ulevit ředitelům škol z hlediska péče o majetek. Koneckonců majetek patří městu. Oni se především musí věnovat tomu pedagogickému procesu a běžnému chodu škol, k čemuž tady ty prostě rozsáhlé opravy jaksi nepatří. A bohužel ty rozvody v řadě škol z těch nových školách jsou ze sedmdesátých let a jsou za hranicí životnosti,“ doplnil starosta. 

Nový systém, kdy město vyčlenilo na jednoho pracovníka úřadu na koordinaci investic do školských zařízení, je výhodné školy samotné. 

„Dlouhodobě byl ředitel ten, který rozhodoval nebo žádal o nějaké opravy, ale nebyla nějaká koncepce, i přestože byl zpracován nějaký plán oprav nebo oprav, co se týká velkých částek z projektů, tak se vždy zasanovalo jenom něco. Já si myslím, že teď, když si zřizovatel prošel ty budovy sám a opravdu zjistil, jaký je stav těch budov, tak si mohl vyhodnotit, co vlastně je potřeba a čemu dát přednost, jaké škole, v jakém rozsahu. Takže to se sejmulo z těch ředitelů, že není odpovědný za ten stav budovy, protože budova je města a jako řádný zřizovatel si musí pečovat o ty budovy. Takže ředitel opravdu teď nemusí řešit tyto velké opravy,“ dodala Černá. 

Finanční prostředky v řádech desítek milionů korun ročně nebudou mít dopad na rozpočty škol. Jak ubezpečilo vedení města, jedná se o peníze, jež půjdou nad rámec běžných prostředků. 

„Ten majetek patří městu a ty opravy komplexní musí přijít z městského rozpočtu, takže na to bude myslet městský rozpočet na příští rok a rozpočtový výhled na další roky. To je základní moment. Školám prostředky zůstanou tak, jak jsou a samozřejmě budou zapojeny případně do nějakých dílčích částí těch komplexních oprav, které vlastně patří do provozních výdajů té školy. Takže ta koncepce je taková, že především to ponese městský rozpočet,“ potvrdil Vrba. 

Mezi opravami a investicemi, které zmiňuje podrobný přehled jsou zvýrazněny červenou barvou havarijní stavy. Ty se týkají především 1., 2. a 6. základní školy. Mateřské školy jsou podle auditu většinou v pořádku, nicméně i tam bude potřeba řadu vybavení modernizovat. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy