Kraslice: Lidé si připomněli konec války a osvobození města

I město Kraslice si připomnělo 79. výročí konce 2. světové války a osvobození americkou armádou a to na den přesně 7. května.

dezinfekce

První zastavení proběhlo v 10 hodin na náměstí 28. října u obelisku. O půl hodiny později účastníci uctili památku nuceně nasazených u pamětní desky na budově v ulici Čsl. Armády (dnešní firma Sametex), která za 2. světové války sloužila jako pobočka koncentračního tábora Flossenbürg, v němž byly vězněny ženy mnoha národů okupované Evropy.

V 11 hodin vzdala delegace vojenské pocty na náměstí T. G. Masaryka. Návštěvníci si za zvuků kapely Bluetet Bluegrass Band z Karlových Varů hrající dobové písně prohlédli veteránskou vojenskou techniku. Parta kamarádů z regionu, konkrétně Lubů, Chebu nebo Sokolova, v čele s místním patriotem panem Luďkem Votočkem, přijela na originálních dobových strojích americké armády zvaných Jeep Willys. K vidění ale byla i německá technika.

Ve 12 hodin se účastníci přesunuli na místní hřbitov, kde se poklonili obětem války a položili květiny.

„Děkuji všem zúčastněným, že i přes deštivé počasí přišli uctít oběti války. Vnímám uchovávání těchto vzpomínek jako důležitou součást paměti města, ale také jako varování pro současné i budoucí generace před důsledky vojenské agrese,“ poděkoval starosta Kraslic Jan Šimek.

Foto: město Kraslice

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy