2011 – Sokolov: Výstava k národnímu geoparku Egeria (4487) (TV Západ)

V sokolovském muzeu právě probíhá zajímavá výstava na téma národního geoparku Egeria. Expozici připravili odborní pracovníci muzea pod názvem Přírodní dědictví jako šance pro region.

dezinfekce

"Česko-bavorský geopark se skládá ze tří částí, je to bavorská část, karlovarská část a plzeňská část. Bavorská část byla vyhlášena národním geoparkem v loňském roce, podobně také karlovarská část pod názvem Národní geopark Egeria byla vyhlášena v loňském roce a plzeňáci pracují nyní na tom, aby v letošním roce, popřípadě v příštím roce, byli vyhlášeni s tím, že potom můžeme žádat o vstup do sítě evropských geoparků, která je pod záštitou UNESCO," uvedl ředitel muzea Michael Rund.

Výstava přibližuje na informačních tabulích 22 významných geotopů v Čechách, 35 naučných stezek i důlní díla.

"Jsou nejrůznější geologické lokality, které buď vznikly přírodní cestou, nebo prací člověka, mohu jmenovat národní kulturní památku, středověký Důl Jeroným. Ten vznikl uměle. Ale máme v lokalitách Národního geoparku Egeria třeba Svatošské skály, což je přírodní lokalita,“ popsal obsah výstavy Rund.  

Návštěvníci mohou získat poznatky o lázeňských městech nebo chráněných územích. Všechny vystavené cedule jsou ve větším měřítku osazeny také přímo na místě jednotlivých zajímavostí. Tyto navíc čeká z projektu, který je hrazen pomocí evropského fondu CÍL3, vylepšení. 

"Budeme dělat v terénu tzv. Bee tagy, což jsou čtverečky s tečkami. Když na ně přiložíte mobilní telefon vybavený příslušným programem, tak vám vyjede cedule v elektronické podobě. My teď budeme jednotlivé lokality do elektronické podoby, budou internetové stránky, bude knížka o geoparku, geomapa a další zajímavé věci," plánuje Rund.

Česko-bavorský geopark letos slaví 10 let od svého vzniku. Navštívit výstavu, kde se více dozvíte o jeho fungování, můžete do 30. října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy