2010 – Cheb: Sdružení Joker začalo provozovat prádelnu (TV Západ)

V nové prádelně, kterou provozuje chebské občanské sdružení Joker, našlo práci pět dlouhodobě nezaměstnaných lidí. Prádelna pro veřejnost funguje v prostorách bývalé hygienické stanice. Svým zákazníkům zde vyperou, usuší, vymandlují nebo vyžehlí s certifikátem garantované kvality, který sdružení získalo v říjnu na dobu dvou let.

dezinfekce

„Bylo to poměrně dlouhou dobu mimo provoz. Museli jsme dát dohromady vodu a elektřinu, dále všechno zařízení – nákup praček, sušičky, mandlu. Podpořil nás Úřad práce v Chebu, za což jsme jim moc vděční, protože jsme nezisková organizace. Nevytváříme zisk. Nebyli bychom nikdy schopni si to z vlastních prostředků pořídit. A takto pět lidí se zdravotním postižením má v současnosti práci. Doufám, že v budoucnosti se naše služby budou rozšiřovat a tím se bude i rozšiřovat počet lidí zaměstnaných v prádelně,“ sdělila Petra Lhotáková. 

Celé zařízení dbá na kvalitu. Ochranná známka, kterou mají propůjčenou, je k tomu dostatečně motivuje. 

„Na konci každého cyklu je výstupní kontrola, kde zaručujeme stoprocentní kvalitu,“ dodala Lhotáková.

Lidé se zdravotním postižením nepracují na celý úvazek, ale jen na 4 až 6 hodin. Chod prádelny to nijak nenarušuje. Při větším objemu práce jedou na dvě směny. Práce je podobná té, kterou už znají z domova - s menšími rozdíly.   

„Vejde se tam toho více, je to pračka na 16 kg,“ uvedla zaměstnankyně prádelny Naďa Brožáková. 

Celý cyklus je také delší než při běžném praní. 

„Z pračky to dáváme do sušičky a co se žehlí, dáváme dále na mandl,“ popsala Brožáková.

Mandl je moderní. Splňuje přísné normy na bezpečnost a riziko je minimální. Nehrozí tak úrazy rukou. 

„Když je větší prádlo a aby tam nešly prsty, tak se nám to automaticky zastaví. To je ochrana pro nás, co tu děláme,“ vysvětlila zaměstnankyně prádelny Anna Hažlinská. 

Pro své klienty sdružení Joker mělo vždy malé dárky z vlastní výroby Chráněných a sociálně-terapeutických dílen. Nyní připravili novinku, kterou by rádi potěšili. 

„V současné době spolupracujeme s Vyšší odbornou školou zde v Chebu a vyrábíme speciální originální kalendáře na rok 2011. Chtěla bych upozornit, že např. některý měsíc je takový specifický a klienti, když zapisovali dny v týdnu a protože mají rádi soboty a neděle, tak ten měsíc se skládá jen ze sobot a nedělí. To je můj oblíbený měsíc,“ uvedla s úsměvem Petra Lhotáková.

Kromě výhodných cen, které chce zařízení udržet, nabízí sdružení také možnost náhradního plnění. Další informace najdete na stránkách www.dilnyjoker.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy