2001 – Cheb: V knihovně vystavují kuriózní knižní miniatury (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v chebské Okresní knihovně neobvyklá výstava kuriózních knižních miniatur nazvaná Aprílové knížky Libora Michaláka. Jak již z jejího názvu vyplývá, neobvyklé knižní vazby jako např. knížka v lahvi, těhotná kniha či knižní hodiny mají návštěvníky výstavy především pobavit a navodit u nich dobrou náladu.

dezinfekce

„S manželkou v naší galerii v dubnu loňského roku jsme dali do výlohy knížečky a přes sklo jsme pozorovali reakce lidí. Ty byly příznivé, takže jsem se osmělil a pár knížek jsem poslal do Pelhřimova. Tam měly úspěch. Nyní se již tak nestydím. Už jsem drzý. Vystavuji, jak to jde,“ uvedl Libor Michalák. 

Autor vystavených kuriozit Ing. Libor Michalák vyučuje na chebské ekonomické fakultě obor Marketing. Známý je především organizací akademických Kýblů krve – akcí, při níž darují studenti fakulty krev na zdejší transfuzní stanici. Kuriózní knižní miniatury začal dělat nejprve pro zábavu a jako dárky pro své známé k narozeninám. 

„Knížky vážu asi už 20 let. Ale to byly skutečně knížky pro kamarády, notýsky atd. Toto vzniklo náhodou. Jako PFko jsem dal panu Vráťovi Ebrovi,majiteli knihkupectví Arbes v Praze, těhotnou knížku. Tomu se tak zalíbila, že ji vzal do jednoho pořadu v televizi. A to udělalo knížce poměrně dost dobré jméno. Vráťa Ebr mě inspiroval, abych připravil nějaké podobné věci na festival kuriozit v Pelhřimově. Tak jsem poprvé po té těhotné knížce začal vymýšlet knižní fórky, protože rozhodně jako knihař si nepřipadám,“ popsal své začátky Michalák.  

Výstavu 40 knižních miniatur Libora Michaláka si můžete v chebské Okresní knihovně, v hale před půjčovnou pro dospělé čtenáře, prohlédnout až do konce března. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy