2001 – Cheb: Město chce zapsat hrad na seznam UNESCO (TV Západ)

O zapsání chebského hradu na seznam chráněných památek UNESCO se chce pokusit místní radnice. Přesto, že pro zapsání je potřeba splnit řadu přísných kritérií, tento záměr již na svém posledním zasedání schválili chebští zastupitelé.

dezinfekce

Chebský románský hrad, který byl založen ve druhé polovině 12. století, a především pak jeho císařský palác patří mezi architektonické unikáty evropské úrovně. Pro zařazení na seznam UNESCO však musí řadu velmi přísných norem, a to zejména týkajících se ochrany životního prostředí či dopravní struktury, splňovat také samotné město. 

„Např. je tam klasický případ Kladrub. Trvalo několik let než předložily svůj nominační materiál a nebyly uznány "UNESCem". Až potom ve třetím kole, protože je tam blízkost dálnice,“ uvedl místostarosta Petr Jakš.

Přestože na téma zařazení hradu na seznam UNESCO proběhlo již několik kontaktních schůzek, musí nyní chebská radnice zkompletovat stanoviska odborníků a následně předložit ucelený návrh českému Ministerstvu kultury. V případě, že by město se svojí žádostí uspělo, znamenalo by to pro Cheb mj. značné ekonomické oživení. 

„Jsou zájezdy, které jdou přímo po těchto chráněných památkách "UNESCa". Takže to má za následek příliv turistů, prezentaci města, a to jsou ty dopady ekonomické na to,“ dodal místostarosta. 

Pravděpodobnost úspěchu navíc zřejmě v delším časovém horizontu ale není příliš velká. Ročně se totiž na seznam dostane v průměru pouze jedna česká památka. Navíc chebský hrad zatím není zařazen ani na seznam památek národních.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy