2000 – Cheb: Projekt Známe Vietnam bude i pro širší veřejnost (TV Západ)

Vietnamská komunita v Chebu a i dalších městech v příhraničí se v posledních letech stává nepřehlédnutelnou. Chebská ekonomická fakulta proto zorganizovala přednášku doktorky Petry Müllerové z katedry Dálného východu pražské Filozofické fakulty, která měla posluchače seznámit nejen s historií Vietnamu, ale také s kořeny nežádoucích konfliktů vyplývajících z odlišných tradic, kultury i náboženství Vietnamců.

dezinfekce

„Je zde řada Vietnamců, kteří prodávají zboží. Vietnamci chodí do našich rodin, svěřují jim do péče děti. Děti navštěvují mateřské, základní a střední školy. A i u nás na fakultě již studují první Vietnamci,“ poznamenal dr. Jiří Hofman. 

Tato první přednáška byla určena zejména pro představitele státní správy a samosprávy. Řada Vietnamců má totiž v úmyslu se u nás usadit a proto začala navazovat kontakty se zdejšími institucemi. V průběhu přednášky se účastníci seznámili s odlišnostmi v komunikaci Vietnamců. Zatímco Evropané kladou důraz na komunikaci slovní, tak v Asii hraje významnou roli ta mimoslovní. Řada gest a modelů chování běžných v tuzemsku má pro Asiaty hanlivý nádech a z toho mohou vznikat často i nezaviněné konflikty mezi Čechy a Vietnamci. 

„Je to proto, že lidé z Asie jsou skutečně z jiných tradic, kulturních oblastí a my je často bereme jako Evropany. Proto tato první přednáška měla přiblížit zejména jinou neverbální komunikaci a vystříhat se některých zbytečností, které působí konflikty mezi českými a vietnamskými občany,“ vysvětlil Hofman.

Projekt s názvem Známe Vietnam bude pokračovat i v příštím roce. Již v únoru se v ašském muzeu uskuteční výstava fotografií s doprovodným programem. Poté bude v průběhu roku následovat série přednášek na ekonomické fakultě, které budou tentokrát určeny pro širší veřejnost. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy