Region: V rámci návštěvy Karlovarského kraje jednal ministr zemědělství s krajskými radními

4

ministr, zemědělství, marek výborný, karlovarský kraj, jednání, schůzka


Do Karlovarského kraje zavítal na pracovní cestu ministr zemědělství Marek Výborný. Na krajském úřadě se uskutečnilo jednání se zástupci vedení kraje, kteří spolu s ministrem projednali témata týkající se zejména našeho regionu.

„S panem ministrem jsme se zabývali několika tématy, velmi aktuální pro náš kraj je zejména potřeba redukce černé zvěře. Ta totiž hlavně v pánevní oblasti regionu a intravilánech měst a obcí způsobuje značné školy. Kraj proto od měsíce dubna spustí nový dotační program, takzvaného zástřelného. Vyčlenil na nej částku deset milionů korun. Právě tuto snahu kraje ministr velmi kvitoval,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Karlovarský kraj jako první z krajů začal motivovat myslivce k odstřelu divokých prasat pomocí finanční odměny. Zástřelné vyplácí v několika posledních letech i Ministerstvo zemědělství. Dále se jednalo o nutnosti snížení stavu invazních druhů zvěře, jako je například jelen sika. Ministr zmínil chystanou novelu mysliveckého zákona, jež má myslivost posunout značně vpřed, a to tak, aby byla lákavou i pro mladší generace. 

„Podle odborných odhadů způsobuje přemnožená zvěř každoročně na polích a v lesích škody mezi 2,5 až 4 miliardami korun. Nejinak je tomu i v Karlovarském kraji. Myslivecký zákon je platný přes dvacet let a nedokáže reagovat na aktuální problémy v lesích. Proto jej v letošním roce chceme novelizovat. Plány lovu by se nově například měly nařizovat podle poškození lesa. Přitáhnout k myslivosti také musíme mladé lidi, proto je součástí zákona i kompletní digitalizace, například fotky ulovených kusů zvěře by se nově nahrávaly přímo do mobilní aplikace,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný. 

Radní pro oblast životního prostředí Karel Jakobec zmínil také problematiku výskytu vlků a případy napadení zvěře vlky. Zajímal se o podmínky realizace malých projektů, jako jsou například sportovní hřiště a další v záplavových oblastech a o možnosti instalace fotovoltaické elektrárny na vodní nádrži Podhora. Radní pro rozvoj venkova a zemědělství Vít Hromádko pak připomněl problém s nedostatkem veterinářů a dále s výkupem pozemků zahraničními subjekty.

Ministr přislíbil svou součinnost v případě schvalování odkupu pozemků na úrovni ministerstva, a to v souvislosti s prodloužením ranveje na Letišti Karlovy Vary. V závěru jednání představil dotační program Ministerstva zemědělství na podporu center odborné přípravy, do kterého byla nově zařazena také Střední lesnická škola Žlutice. Právě tu ministr navštívil během své cesty po Karlovarském kraji.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář