Region: Pobočka neziskové organizace POST BELLUM získá podporu od kraje

10

neziskovka, nezisková organizace, post bellum, karlovy vary, dotace, karlovarský kraj, paměti národa


Už jste slyšeli o aktivitách neziskové organizace POST BELLUM, která vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století? Tak právě jí Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila dotaci ve výši 200 tisíc korun. Prostředky by měly jít na výdaje spojené s provozem pobočky Paměti národa v regionu a jejího dokumentačního centra.

POST BELLUM je nezisková organizace, jež od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků zásadních momentů 20. století. Založila ji skupina českých novinářů a historiků, kteří byli přesvědčeni, že tito lidé musí dostat příležitost vyprávět svůj příběh. V archivu Paměť národa tak najdete svědectví nejen válečných veteránů, vězňů nacismu a komunismu, disidentů, ale například také agentů StB.

„Cílem podpořeného projektu je vytvořit zastoupení organizace POST BELLUM v Karlovarském kraji, a to formou fungující pobočky se stálým týmem pracovníků. Díky tomu bude možné zpracovávat zajímavá svědectví a natáčet rozhovory s pamětníky přímo ve studiích v blízkosti jejich domova, což je s ohledem na jejich mnohdy pokročilý věk velkým benefitem,“ uvedla krajská radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková. 

Získané vzpomínky místních obyvatel budou následně prezentovány formou besed, výstav, kino promítání a dalších aktivit široké veřejnosti v regionu. Projekt bude realizován i za přispění z jiných zdrojů. Více informací o aktivitách neziskové organizace a sbírce Paměť národa najdete na webu POST BELLUM.




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář