Region: Obec Rovná se dostala z dluhové pasti a vyhlíží lepší zítřky

0

obec, rovná, obec rovná, dluhy, dluhová past, karlovarsko, karlovarský kraj, sokolovsko


Prodej lesů pomohl obci Rovná na Sokolovsku vymanit se ze složité ekonomické situace. Dnes je zdejší radnice bez dluhů a vedení úřadu se snaží co nejvíce zlepšit život místních zhruba tří stovek obyvatel. Podle starostky Jany Polívkové (nez. za VOK – hnutí Volba pro kraj) má obec základní občanskou vybavenost, ale chybí pracovní příležitosti.

„Daří se nám udržet obchod, poštu, dětského lékaře, restauraci a v provozu je mateřská školka a základní škola, kde výuka probíhá do třetí třídy. V provozu je kulturní dům, kde se konají koncerty a další kulturní akce. Problém ale máme s tělocvičnou, která je v havarijním stavu a stále hledáme cestu, jak ji zrekonstruovat,“ říká starostka, která svůj mandát vykonává jako neuvolněná a pracuje jako ředitelka rovenské školy.

Z výše popsaného se může zdát, že je život v Rovné téměř ideální. Jenže tak tomu rozhodně není. V obci je minimum pracovních příležitostí a navíc se zde daří obchodu s chudobou. V tomto ohledu by se starostka přikláněla k zavedení takzvaných cenových map, které by tento byznys zkomplikovaly a prakticky znemožnily. 

V Rovné prožila Jana Polívková celý svůj život, a proto se považuje za místního patriota. Do obecního zastupitelstva byla poprvé zvolena už v roce 1996, ale starostkou se stala teprve před rokem. Novou funkci považuje za velký závazek místním lidem, kterým se snaží život v obci ulehčit a zpříjemnit. A zatímco ve škole a školce se starostka stará o děti, seniorům například obec zajišťuje odvoz k lékaři do nedaleké Březové nebo Sokolova. 

„Myslím si, že i ty nejmenší obce si zaslouží mít svého starostu a zastupitelstvo. Právě místní lidé dokonale znají problémy obce a okolí a dokáží je řešit. Někdy to nejde rychle a někdy to není snadné, ale pokud se chce a starosta a zastupitelé mají zájem a zápal, dá se dokázat hodně věcí,“ uzavírá starostka, která si přeje, aby obec Rovná žila a její obyvatelé byli spokojeni. 

Foto: archiv J. Polívkové



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář