Karlovy Vary: Kraj uvolní další prostředky na obnovu lázní Kyselka

2

karlovy vary, kyselka, lázně, lázně kyselka, obnova, finance, karlovarský kraj


Lázně Kyselka, které se už několikátým rokem probouzejí k životu jako fénix z popela, se dočkají další finanční injekce od Karlovarského kraje. Zastupitelé schválili na listopadovém zasedání individuální dotaci ve výši 350 tisíc korun pro obecně prospěšnou společnost, jež se zabývá jejich postupnou obnovou. Peníze budou využity na zajištění objektu Jindřichova dvora.

Rozvoj Lázní Kyselka začal roku 1867, kdy si rozsáhlý areál kyselky pronajal a následně celé lázně odkoupil zdatný karlovarský obchodník Heinrich Mattoni. Na místě postupně vznikla řada význačných lázeňských objektů v historizujícím duchu a minerální vodu, která se zde stáčela, znal celý svět. Lázně v malebném lesnatém údolí řeky Ohře začaly nejvíce chátrat po 2. světové válce, kdy byly zestátněny. K největší devastaci pak došlo hlavně po privatizaci. V té době ztratily svoji původní funkci a často měnily majitele.

„Na listopadovém zasedání jsme odsouhlasili poskytnutí individuální dotace obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, která již několik let doslova bojuje o záchranu této jedinečné kulturní památky. Díky jejímu přičinění se nejenom daří postupně opravovat zchátralé lázeňské objekty, ale vracet i do kdysi hojně navštěvovaných míst život. A my jsme určitě rádi, že je v tom můžeme podporovat. Finanční prostředky společnost tentokrát využije na zajištění Jindřichova dvora, který je v havarijním stavu. Do objektu dlouhodobě plošně zatékalo a srážková voda zde narušovala konstrukci zdiva a stropů. Zároveň se tu vyskytly i dřevokazné houby a hniloba. Dotace bude konkrétně použita na dokončení obnovy střechy věže, tesařské a pokrývačské práce,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková.

Karlovarský kraj dlouhodobě finančně podporuje nákladnou obnovu areálu bývalých lázní v Kyselce. Od roku 2013 poskytl na jejich záchranu dotace v celkové výši 4 450 000 korun. O návrat života zpět do Kyselky se obecně prospěšná společnost stará také tím, že zde mimo jiné otevřela Muzeum Mattoni, které návštěvníky seznamuje s bohatou a slavnou historií tohoto místa, a organizuje po Kyselce komentované prohlídky.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář