Vernéřov: Památník padlých se bude opravovat

Rada města Aše schválila výsledek výběrového řízení na opravu památníku padlých ve Vernéřově a pověřila starostu města k podpisu smlouvy o dílo s firmou Petr Žáček, se sídlem v Habartově.

dezinfekce

O pomníku ve Vernéřově jsem už vminulosti informoval. Na základě žádosti soukromé společnosti, na jejímž pozemku se nacházel, přešla péče o památník vloňském roce na „bedra“ města. V kronice obce Vernéřov zroku 1925, uložené ve státním okresním archivu vChebu, se našla fotografie, zachycující původní podobu prostranství. Do té chce nyní úřad pietní místo vmaximální míře opět vrátit.

Za částku 73630 korun, kterou vítěz výběrového řízení nabídl, bude očištěno těleso pomníku, včetně přístupových schodů a sloupků, sloupky budou znovu osazeny a vyrovnány, ve zlatém odstínu se obnoví písmo, vpočtu 1052 písmen. Součástí zakázky jsou i drobné terénní úpravy. Už dříve odtud byly odstraněny stromy, které do památníku prorůstaly.

Na Ašsku je dvacet šest válečných hrobů a pietních míst, připomínajících dávné bitvy a jejich oběti. Šestadvacátým zákonem evidovaným místem je právě památník padlých ve Vernéřově.

Péči o válečné hroby upravuje zákon č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech, který obcím srozšířenou působností ukládá některé povinnosti, přičemž se nerozlišuje, zda se jedná o hroby našich nebo spojeneckých vojáků či hroby bývalých nepřátel. Na všechny padlé se totiž nahlíží jako na oběti válek. Cílem péče je zachování památníků či hrobů vdůstojném stavu. Památník ve Vernéřově je věnován obětem první světové války.

Na snímcích je původní podoba památníku zroku 1925, tedy zobdobí, kdy byl vybudován a odhalen, a podoba současná.

text: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy