Sokolovsko: Opět podvedl několik seniorů

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání jednašedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání pokračujícího zločinu podvodu a zločinu krádeže. Obviněný se měl totiž podvodného jednání dopustit již několikrát v minulosti. Například v červenci minulého roku měl nemocnému sedmdesátiletému seniorovi prodat speciální mastičky na zlepšení zdravotního stavu.

dezinfekce

Mastičky ovšem neměly deklarované léčivé vlastnosti, jejich hodnota byla v hrubém nepoměru se zaplacenou částkou a seniorovi měl podvodník nakonec způsobit škodu téměř 43 tisíc korun (viz zde).

Tentokrát měl obviněný záměrně vylákat od starších osob čekajících na autobusové spojení nepřiměřeně vysokou výši finančních prostředků za to, že je odvezl automobilem do místa jejich bydliště. Obviněný měl vždy využít momentu překvapení, vytvořit u seniorů dojem, že jízda bude jakousi občanskou výpomocí zdarma, ovšem následně měl předstírat, že je řidičem taxislužby a po seniorech měl požadovat za svezení nepřiměřeně vysokou částku.

Tohoto podvodného jednání se měl obviněný dopustit v devíti případech od března do října minulého roku. Například ve druhé polovině srpna měl obviněný zastavit osobním vozidlem značky Renault u autobusového nádraží v Sokolově a oslovit jednašedesátiletého muže, který jel do Karlových Varů k lékaři. Obviněný mu měl nabídnout, že ho k lékaři odveze, s čímž jednašedesátiletý muž souhlasil. Po příjezdu na místo měl chtít obviněný po jednašedesátiletém muži částku ve výši několika tisíc korun. Ten s tím původně nesouhlasil, ale nakonec za odvezení k lékaři muži zaplatil. Obviněný mu po zaplacení navíc ani nevrátil finanční prostředky, které mu po převzetí bankovek vrátit měl a nevystavil mu ani žádnou stvrzenku o jízdě.

Své jednání měl obviněný opakovat i v druhé polovině září. V dopoledních hodinách měl v Sokolově opět oslovit směrem na nádraží jdoucího dvaasedmdesátiletého muže. Po krátké konverzaci mu měl obviněný sdělit, že mají stejnou cestu do Chodova, takže ho sveze osobním automobilem. Po příjezdu na místo po seniorovi požadoval za odvoz částku opět několik tisíc korun, kterou mu nakonec senior předal. Obviněný měl ještě tentýž den seniora kontaktovat a úmyslně mu lživě sdělit, že mu byla přeložena operace do nemocnice v Praze, kam ho odveze svým automobilem. Senior souhlasil a předem mu za odvoz předal několik tisíc korun.

Ve druhé polovině října měl obviněný seniorku i okrást. Nejdříve měl devětaosmdesátiletou seniorku oslovit na autobusovém nádraží, poté jí nabídnout a následně odvézt do místa jejího bydliště. Žena mu za odvoz měla zaplatit částkou v několika desítkách korun, ovšem obviněný měl seniorce, když jí pomáhal vystoupit z automobilu, z kapsy odcizit peněženku s finanční hotovostí.

Obviněný muž měl svým jednáním způsobit celkovou škodu přibližně 32 tisíc korun.

Nyní muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody na dvě léta až osm let, neboť se takových činů dopustil za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.04.2021 13:30




0 +
 

Hlavní zprávy