Sokolov: Zastupitelé rozhodli o stavbě domu pro seniory

Ve čtvrtek 28. června 2018 se na svém řádném 30. zasedání sešli zastupitelé Sokolova. V programu projednali záměr zřízení nové příspěvkové organizace, odkoupení části pozemku v lokalitě Jižního lomu a seznámili se s výsledky výběrového řízení na dopravce MHD.

dezinfekce

Zásadním rozhodnutím je pak stavba pobytového zařízení pro seniory. Sokolov investuje z vlastního rozpočtu. Stávající zastupitelstvo zasedne před podzimními komunálními volbami naposledy v září.

Jedním z bohatě diskutovaných bodů bylo založení vlastní příspěvkové organizace, která by ve městě zajišťovala provoz sociálních služeb, zejména pro seniory. Někteří politici byli proti. Současné poskytovatele, které si senioři najímají, považují za dostatečné. Luboš Vaněk například podal protinávrh, aby se záměrem zabývalo nově zvolené zastupitelstvo.

„Služeb stávající organizace budou klienti využívat dál dle své svobodné vůle. Ale jsme jediné město v kraji, které nemá vlastní organizaci, přitom si to můžeme dovolit,“ reagovala místostarostka Renata Oulehlová a doplnila, že například na sport a kulturu město jen minulý rok uvolnilo 80 milionů korun, zatímco na sociální služby to byly pouhé 4,2 miliony korun.

„Chceme poskytnout klientům garanci a záštitu nad úrovní a kontinuitou služeb. To bývá v soukromém sektoru obtížnější,“ doplnil zastánce městské organizace radní a náměstek hejtmanky Petr Kubis. 

Zmíněný protinávrh neprošel a zastupitelé záměr podpořili s tím, že na zasedání v září by měl odbor předložit bližší studii.

Hovořilo se také o stavbě domu pro seniory na místě zbourané školy v Sokolovské ulici. Město má bohaté finanční rezervy a projekt za 130 milionů korun bude po etapách stavět za své peníze. Pro realizaci byli všichni přítomní zastupitelé. O projektu se dozvíte více zde.

Rada města přítomné seznámila s výsledky výběrového řízení na provozovatele městské hromadné dopravy. Přihlásily se dvě firmy, stávající dodavatel společnost Autobusy Karlovy Vary, a.s. a také Ligneta, s.r.o. Na základě konkrétních kritérií, mezi kterými bylo kromě ceny například stáří autobusů, komise nakonec vybrala druhou uvedenou. Vítězná hodnota zakázky je 33 milionů korun ročně. Jízdné zůstane městu. Protože se ale poražený uchazeč proti výsledku tendru odvolal, budou se dodávkou pravděpodobně zabývat až noví zástupci. Dopravci aktuální smlouva končí v prosinci 2018. Po rozhodnutí zastupitelů pak Sokolov od Lesů ČR odkoupí pozemek v areálu Jižního lomu. Zaplatí za něj bezmála 10 milionů korun. Zcelením s okolními městskými parcelami chce budovat zónu pro stavbu rodinných domů.  

Zastupitelé se na svém posledním zasedání v tomto volebním období sejdou v září.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy