Sokolov: Vzniká územní studie pro rozvoj městské části Hrušková

Urbanistický ateliér Řezník připravuje v současnosti územní studii dalšího rozvoje osady Hrušková, která je částí Sokolova. A současně i jednou z mála rozvojových lokalit, které má město k dispozici. Tou další je lokalita Jižní lom.

dezinfekce

Na radnici se konalo první veřejné projednávání připravované studie Hruškové, respektive její pracovní verze, která by měla být doladěna podle připomínek místních vlastníků rozvojových ploch. V Hruškové je nyní trvale hlášeno 66 obyvatel.

Územní studie Hruškové prošla od začátku svého vzniku určitými menšími změnami. Podle místostarosty Jana Picky byli obyvatelé Hruškové pozváni k veřejnému projednávání, aby se našel kompromis a studii se podařilo dotáhnout do definitivní podoby.

„Musíme najít řešení budoucího koordinovaného rozvoje této lokality, kde by mohlo v budoucnu vzniknout až 170 parcel pro výstavbu rodinných domků. Hrušková je orientována právě na bydlení, a pokud jde o další výstavbu, počítá se tady především s přípravou ploch pro občanskou vybavenost,“ uvedl místostarosta.

Předkladatel návrhu studie Vladivoj Řezník označil jako limity pro rozvoj Hruškové dopravní napojení, vodovod s kanalizací a občanskou vybavenost. Ani jedno z těchto tří kritérií momentálně další rozvoj území v podstatě neumožňuje.

„Silnice není v příliš dobrém stavu a muselo by dojít na její opravu a rozšíření. Není ale majetkem města, patří Karlovarskému kraji. S Krajskou správou a údržbou silnic vedeme jednání, jak by se dala situace řešit. Například tím, že by město investovalo do opravy komunikace uvnitř Hruškové a kraj by se postaral o zbytek,“ konstatoval místostarosta Jan Picka.

Mnohem dále je město s případným řešením vodovodu a kanalizace. K tomu místostarosta podotkl, že se už připravuje projektová dokumentace pro stavební povolení. Jedná se o návrh přívodního řádu ze Sokolova do nového vodojemu Hrušková a návrh zásobního řádu s přípojkami v obci Hrušková. Předmětem projektu je i návrh nové splaškové kanalizace (gravitační kanalizace a přípojky), čerpací stanice odpadních vod a kanalizačního výtlaku zaústěného do stávající kanalizace v Sokolově. Protože náklady na tento projekt jsou poměrně vysoké, v řádu desítek milionů korun, bude město usilovat o získání dotace. Od obyvatel Hruškové chce přitom slyšet, zda se k novému vodovodu a kanalizaci připojí.

Účastníci veřejného projednávání studie měli nejvíce připomínek k tomu, jak urbanista navrhl budoucí podobu ulic protínajících Hruškovou. Některé jejich části zasahovaly do soukromých pozemků. Se všemi, kteří připomínky vznesli, bude zpracovatel studie jednat, aby ji upravil v souladu s jejich požadavky. Zazněl také dotaz na plynofikaci Hruškové. S přivedením plynu do této lokality se nepočítá. Debata se točila i kolem vody, nový vodovod by uvítali i současní obyvatelé Hruškové, protože se obávají vyschnutí aktuálních zdrojů, které mají.

Své připomínky k návrhu územní studie by měli obyvatelé Hruškové odevzdat do konce července a následně by měla být podle nich studie upravena.

Co je to územní studie?

Územní studie obvykle navrhuje, prověřuje a posuzuje možná řešení vybraných problémů nebo rozvoj některých funkčních systémů v území.

V praxi se nejčastěji zpracovávají územní studie veřejných prostranství, návsí, náměstí a nejrůznější územní studie zástavby. Územní studie může řešit různé specifické požadavky například ochranu životního prostředí, zlepšení dopravní situace v sídlech nebo hledá nejvhodnější řešení rozvoje území v širších souvislostech.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy