Sokolov: Výlohy na Novém náměstí ožily kulturou (TV Západ)

Ve středu 10. února se v Sokolově konala jedna z mála kulturních akcí. Zdejší Městský dům kultury uspořádal happening s názvem Oživujeme sokolovské výlohy. Ve třech výlohách provozoven na Novém náměstí se uskutečnila hudební a dramatická vystoupení. A to za dodržení všech opatření proti šíření nákazy.

dezinfekce

„My to nemůžeme vzdát. V této špatné náladě musíme všem kolemjdoucím lidem tady kolem tří hudebních míst jakýmkoliv způsobem zlepšit náladu. Musíme jim říci, že tím neřádem, který je kolem nás, tak samozřejmě svět nekončí a my hledáme každou možnost, jak povolenými způsoby bojovat za dobrou náladu. Já jsem moc rád, že ve spolupráci s městem i Městský dům kultury Sokolov v této době hledá cesty, alternativy, jak zpříjemnit každou chvilku. To, co se děje dnes zde, na náměstí Budovatelů v Sokolově, si dovolím říci, že je ojedinělý projekt. Za to jim patří jménem města velký dík,“ poznamenal místostarosta Sokolova Jan Picka. 

V jedné z výloh se představili členové Divadla Bez zákulisí, kteří četli úryvky textů, zatímco okolo občas projela houkající sanitka. V další pak zahrálo Duo Arpeggio v obsazení příčná flétna a harfa. Ve třetí hráli kolemjdoucím členové Dua Rondo na violoncello a klávesy. Vše bylo ozvučeno reproduktory umístěnými venku před výlohami. A tím se organizátoři popasovali s nařízenými omezeními. 

„Musím říci, že na to šli od lesa či lépe řečeno od skla. Tzn., že všichni účinkující, které zde dnes uslyšíme a kolemjdoucí uvidí, tak ta jejich hudba se line z přistavených reproduktorů, tzn., že jsme to zvukařsky zajistili. Jinak ti samotní účinkující jsou schováni v teple a pohodlí výloh. Opravdu je zaručeno, že se nepotkají a jsou odděleni od kolemjdoucích. Není to pozvánka na jakousi hudební akci. Je to zpříjemnění atmosféry tady na náměstí. Zpříjemnění lidem, kteří se svými starostmi a problémy jdou domů nebo kamkoliv jinam. Mají možnost se na malinkou chvilku zastavit, zaposlouchat a ten den si zpříjemnit,“ dodal Picka. 

A lidé se zastavovali a naslouchali, někteří si dokonce i krátce zatančili a připomněli si tím dobu, kdy to bylo zcela běžné. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy