Sokolov: Rybník v Hruškové prochází revitalizací (TV Západ)

Již téměř zaniklá vodní nádrž v části Sokolova – Hrušková bude v dohledné době opět sloužit místním. Práce na záchraně již započaly. Zatím byly odstraněny nálety, chystá se oprava kamenného opevnění a odtěžení sedimentů se zarovnáním dna pro eliminaci bezodtokových míst.

dezinfekce

"Město Sokolov nemůže a nepomíjí také své osady nebo části města Sokolova, které nejsou přímo u nás ve městě, ať už je to část Novina či Hrušková. Jsem velmi rád, že nám vyšla dotace z Ministerstva zemědělství, a to z programu Obnova a oprava malých vodních zdrojů. Rozhodli jsme se, že opravíme a zrekonstrujeme rybníček, který historicky vždy v Hruškové byl, a to zhruba v její střední části. Za poslední dobu ale již byla  propustnost tak velká, že tam voda prakticky nebyla. Naopak, tento malý rybníček zarostl náletovými dřevinami. Celková částka na tuto akci bude přes 700 tisíc korun, přičemž dotace, o které jsem se již zmínil v úvodu, bude přes půl milionu korun. Opět jdeme cestou, kdy šetříme finance z rozpočtu města. Tzn., že tu zbývající částku - více než 200 tisíc, dáme z naší kasy. Věřím ale, že vznikne opět nejen užitečné, ale i další krásné místo, právě v oblasti Hruškové. V rámci této akce dojde určitě ke generální opravě vypouštěcího zařízení. Je třeba opět udělat zídky, které vymezují samotný rybník. Musí se samozřejmě opravit dno. Zkrátka udělat všechny rekonstrukční práce tak, aby ten krásný rybníček tam vznikl," uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Stávající poškozené výpustné zařízení bude nahrazeno novou betonovou vyztuženou konstrukcí. Celý projekt zapadá do trendu zachytávání vody v krajině. 

"Co se týče samotné Hruškové a tohoto rybníčku, tak bude plnit nejen rekreační a odpočinkovou úlohu, ale hlavní úlohu má v tom, že děláme vše pro to, abychom šli trendem, který dnes je, a zachytávali co možná nejvíce povrchových vod. Co se týče ostatních prací, my nějaké drobné práce v této oblasti děláme. Jsou tam určitě k vidění drobné úpravy na komunikacích, kdy se zejména snažíme řešit výjezdy od jednotlivých domů, a to i pro to, že pokud přijde větší voda po větších deštích, tak komunikace byla zaplavována zeminou nebo drobnými kamínky. Takže to samozřejmě děláme také. A velká akce, která se tam chystá, už jsme téměř ve fázi žádosti o dotaci, chceme posílit vodní zdroje právě v oblasti Hruškové. Plánujeme tam vybudování vodojemu tak, abychom mohli právě na tyto sítě zásobovat celou Hruškovou. Tzn. současné obyvatele a zároveň jim trošku odlehčili v tom, že téměř všichni z nich jsou napojeni na své studny a trend je takový, že bohužel voda z přírody mizí. Již jsme tam zaznamenali menší problémy právě s tím, že tam byl nedostatek vody v jejich studních. Tzn., že děláme vše pro to, abychom se tomuto vyhnuli, předešli těm velkým problémům a abychom uměli obyvatele Hruškové uspokojit vždy co se týče pitné vody," dodal Jan Picka. 

Úpravy rybníčku na pravé straně Hruškovského potoka by měly být hotové do konce září letošního roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy