Sokolov: Oprava ulice 5. května předchází podobě Nového náměstí (TV Západ)

Architektonické řešení Nového náměstí v Sokolově se stává vodítkem pro rekonstrukce přilehlých ulic. Tak aby v budoucnu nejen povrchy, ale i dopravní řešení byly logické a vizuálně jednotné. První z celé řady postupných oprav se nyní týká ulice 5. května.

dezinfekce

„My jsme se rozhodli, že postupnými kroky začneme pracovat také na tom, aby Nové náměstí dostávalo nový kabát a moderní podobu. Začínáme právě ulicí 5. května, to je ta pěší zóna, která je, dá se říci, velkou propojkou mezi Novým a Starým náměstím. Důvod, proč začínáme právě tady, je jednoduchý. Betonová dlažba, která tam je, je už na mnoha místech propadlá, takže by se stejně měnit musela. A když už ji budeme měnit, tak jsme si říkali, že rekonstrukci provedeme opravdu důkladně, abychom tam pak několik dalších klidně i desítek let nemuseli vůbec nic dělat a opravovat. V současné době se připravují výměny sítí, ať už je to plyn, voda či elektrika. My na to navážeme výměnou povrchu. Jak už jsem avizoval, chceme něco trvanlivějšího, tzn., že už nepůjdeme tou cestou betonové dlažby, ale půjdeme cestou žulové dlažby, která byť je dražší, to je samozřejmé, ale o to déle také vydrží,“ vysvětlil starosta Sokolova Jan Picka.

Po dokončení akce za necelých pět milionů korun budou postupně následovat opravy dalších uliček okolo Nového náměstí.

„Já jsem přesvědčený o tom, že se blíží doba, kdy nový kabát dostane i Nové náměstí. Tam je potřeba počítat už s větší finanční zátěží. V současné době uvažujeme o tom, že tam necháme udělat jakési vrty – sondy, abychom věděli, jaký podklad je právě pod Novým náměstím. Určitě bychom se nebránili, naopak bychom přivítali tu možnost, kdy třeba po vzoru Karlových Varů či jiných měst, bychom uměli auta zaparkovat v podzemním krásném příjemném parkovišti, přičemž střechu toho parkoviště by tvořilo samotné náměstí,“ uvedl Picka.

Finanční rámec celého projektu je zatím ve stadiu velmi hrubých odhadů, ale obecně půjde o velké peníze. Naopak důležité sondy vyjdou na zlomek ceny a pomohou hned na začátku zjistit možnosti.

„Odbor rozvoje města dostal od Rady úkol, aby zjistil právě i finanční náročnost. Jsem přesvědčený, že to budou možná desetitisíce korun. To se ale určitě vyplatí, už jen proto, abychom věděli, jak se máme orientovat, co se týče opravy Nového náměstí. Pokud se ptáte, na nějaký finanční výhled, tak já ho samozřejmě přesný nemám. Tady už ale určitě budeme mluvit o 100 až 200 milionů korun. Jak říkám, bude to opravdu finančně náročnější a nevylučuji, že se to bude muset dělat na několik etap,“ dodal Picka.

Rozsáhlé Nové náměstí v centru města ožívá především v době konání trhů nebo kulturních akcí, jinak zeje prázdnotou. Částečně je zde povolené parkování, které je v pracovních dnech velmi vítané.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy