Sokolov: Nemocnice buduje nové operační sály za 180 milionů

Nemocnice Sokolov zahájila největší investiční akci za posledních deset let. Do výstavby a vybavení moderního komplexu šesti operačních sálů bude investováno během následujícího roku a půl celkem 180 milionů korun.

dezinfekce

Nové oddělení centrálních operačních sálů poskytne pacientům maximální komfort ať již při plánovaných operacích, nebo i akutních operačních výkonech. Díky modernímu vybavení se zvýší operační kapacita nemocnice a zároveň bude možné efektivněji využít zdravotnický personál, kterého je obecně nedostatek.

Částku 150 milionů Kč investuje Karlovarský kraj, kterému nemocnice patří, a 26 milionů Kč na přístrojové vybavení zaplatí provozovatel nemocnice, společnost Penta Hospitals CZ.

„Jedná se o největší investici v sokolovské nemocnici za posledních 10 let. Díky novým centrálním sálům se zlepší nejen komfort a pracovní prostředí pro zaměstnance, ale zefektivní se provoz, kdy se operativa z celé nemocnice zcentralizuje na jedno místo. Slibujeme si od novinky nárůst operativy u všech oborů,“ uvedl ředitel Nemocnice Sokolov Jaroslav Kratochvíl. 

Stávající operační sály pocházejí z poloviny 80. let minulého století a modernizace je tak potřebná. Například v nich chybí taková samozřejmost, jako klimatizace.

„Na nové sály se těšíme. Jsme součástí velkého projektu a budeme mít možnost ovlivnit finální podobu a dovybavení sálů. Půjde například o kompletní mobiliář chirurgických sálů, včetně veškerého nábytku, stolů, světel, pomůcek i nástrojů,“ jmenuje vrchní sestra Centrálních operačních sálů Soňa Malá.

Díky zvýšení kapacity nových operačních sálů a jejich nepřetržitému provozu 24 hodin denně se sníží čekací doby na plánované operace, například totální endoprotézy kyčle nebo kolene. Jednotlivé klimatizované sály budou vybaveny moderní přístrojovou technikou potřebnou k zajištění kvalitní a bezpečné operační péče jednotlivých chirurgických oborů – chirurgie, ortopedie, gynekologie, otorhinolaryngologie (ORL) a urologie.

Nové oddělení centrálních operačních sálů vznikne ve třetím patře pavilonu B, kde dříve byla část interního oddělení, neurologie a lékařské pokoje. Nemocnice se na rozsáhlé stavební úpravy, zahrnující například bourání příček nebo výměnu střechy, již loni připravila a ani během stavby nedojde k uzavření žádného oddělení.

„Takto rozsáhlých stavebních prací si samozřejmě nepůjde nevšimnout, a proto prosíme pacienty o maximální shovívavost,“ dodal Jaroslav Kratochvíl.

V následujících měsících bude nutné počítat s tím, že v nemocnici bude docházet k určitým dílčím omezením průjezdnosti areálu a také parkování.

„Pacienti se vše dozví z informačních tabulí. Jsme také připraveni podávat informace prostřednictvím centrálního registru,“ doplnila mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Počet operací v sokolovské nemocnici v posledních letech trvale roste. Loni její chirurgové odoperovali přes 1860 pacientů a ortopedi provedli dalších 1300 operací.

Za posledních pět let se v nemocnici investovalo celkem přes 300 milionů korun. Naposledy se zde v roce 2017 otevírala nová porodnice a oddělení šestinedělí, kdy investice vyšla na více 40 milionů korun. Nová je také budova centrálního registru a parkoviště. Na investicích se vedle Karlovarského kraje a provozovatele podílela i společnost Sokolovská uhelná.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy