Sokolov: Město dostalo covidový příspěvek 28,8 milionu

Takzvaný covidový příspěvek ve výši téměř 28,8 milionu korun obdrželo od státu město Sokolov. Příspěvek není účelově určen a nepodléhá finančnímu vypořádání se státním rozpočtem. Obce ho mohou použít podle svého uvážení například na provozní výdaje, na dofinancování výpadku daňových příjmů do oblasti investic nebo na kofinancování dotací.

dezinfekce

Kolik jednotlivá města a obce od státu dostaly je závislé na počtu obyvatel podle Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020. V případě Sokolova byl počet obyvatel k tomuto datu 23 033. Propad v příjmech města způsobený koronavirovou pandemií ale pokryje tento příspěvek jen částečně. Sokolov totiž očekává v letošním roce propad v příjmech kolem sto milionů korun. I proto byly pozastaveny některé investiční akce plánované v letošním roce.

Zástupci obcí a krajů kritizovali, že podle jejich odhadu přijdou obce, města a kraje kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ či zpětné kompenzaci daňových ztrát v souvislosti s koronavirem asi o 20 miliard korun. Jednorázový příspěvek plánuje vláda doplnit navýšením dotací pro investice v obcích, schválila na to 9,7 miliardy. Krajům, jejichž příjmy ze sdílených daní budou také kráceny, vláda nabídne na silnice nižších kategorií pro letošek šest a pro příští rok čtyři miliardy korun.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy