Sokolov: Likvidace černých skládek stojí ročně statisíce

Úklidu kontejnerového stání se společnost SOTES věnuje každý den v rámci jednotlivých svozových rajónů. Jedná se o sběr nahromaděného drobného nepořádku na jednotlivých stanovištích pro kontejnery. Likvidace černých skládek pak přijde ročně na téměř jeden milion korun. Pátrá po nich kromě zaměstnanců SOTES také městská policie. Kvůli černým skládkám může dojít ke zvýšení cen za svoz odpadu.

dezinfekce

Městská společnost SOTES jednou týdně sváží tzv. objemný odpad, který na místa kontejnerových stání nepatří. Při denním mapování města a jednotlivých stanovišť jsou nejdříve prostřednictvím městské policie potencionální hříšníci dohledáváni a vyzváni k odklizení černé skládky. Odložením odpadu u kontejnerů totiž porušují městkou vyhlášku a zakládají černou skládku (neodkládají odpad na místo tomu určené).

“Pokud je majitel odloženého odpadu dohledán, je vyzván k řádné likvidaci odpadu, a to především odvozem na sběrný dvůr. Sběrný dvůr je provozován výhradně pro občany města Sokolov a každý občan může zdarma uložit až 100 kilo odpadu měsíčně. Pokud je váha vyšší, občan si nadlimitní váhu u obsluhy sběrného dvora doplatí. V případě, že občan nemá možnost odvozu na sběrný dvůr je mu nabídnuta služba naší svozové služby Taxi odpad. Na základě telefonické objednávky odvezeme za poplatek 100 korun jednotlivé kusy starého nábytku či elektrospotřebiče do váhy 100 kilo na sběrný dvůr. Tato služba je ale aktuálně vzhledem k epidemiologické situaci pozastavena,” uvedla Ilona Říhová, vedoucí střediska odpadů a čištění SOTES.

Nejčastěji však pachatel není dohledán a je tedy nutné odpad z daných lokalit zlikvidovat, a to na náklady svozu směsného komunálního odpadu. Dochází tedy k prodražování ceny za svoz odpadu. Jaký to může mít dopad na obyvatele města?

“Vzhledem k novému zákonu o odpadech, kdy je apelováno na maximální vytříděnost a tím snížení objemu odpadu komunálního charakteru (směsný komunální odpad a objemný odpad) od obyvatel, budeme nuceni ke zdražování svozu odpadu. Je tedy v našem společném zájmu, abychom se snažili odpad z domácnosti vytřídit co nejvíce a řádně likvidovali vysloužilý nábytek či elektrospotřebiče,” dodala Říhová.

Ročně je z města svezeno zhruba 250 až 300 tun odpadu z černých skládek, tedy odpadu, který nebyl řádně zlikvidován a nikdo za jeho likvidaci nezaplatil. Ve finančním vyčíslení to představuje zhruba 960 000 korun.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 16.03.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy