Sokolov: Jan a Michael Rundovi napsali o sídlištích ve městě

Všichni, kdo se zajímají o historii města Sokolov, a nejspíše nejenom oni, se zájmem sáhnou po nové knize autorského týmu otce Jana Runda a syna Michaela Runda. Vyšla pod výmluvným názvem Sokolovská sídliště a je celá věnována, jak jinak, tomuto fenoménu socialistické výstavby. Kniha volně navazuje na publikace Jana a Michaela Rundových, kterou vydali pod názvem Zmizelý Sokolov.

dezinfekce

Málokdo si uvědomí, že v Sokolově je mnohem více sídlišť, než chronicky známá zástavba se jmény Vítězná a Michal. Možná budete překvapeni, ale obytných souborů s označením sídliště je ve městě celkem patnáct.

„Kniha navazuje na naše předchozí publikace, kde jsme popisovali nejen architektonický vývoj Sokolova, ale i to, jak postupovaly demolice staré zástavby. Kniha je doplněna řadou dobových snímků a bohatou dokumentací včetně technických údajů,“ uvedl Michael Rund. 

Autoři hledali informace pro knihu v archivech Sokolovské uhelné, v okresním archivu nebo archivech městského úřadu a muzea.

„Další materiály jsme získali od známých a kamarádů. Hovořili jsme i s bývalými zaměstnanci někdejších stavebních podniků,“ podotkl Jan Rund.

V Sokolově vzniklo v uplynulých desetiletích kolem devíti tisíc nových bytů. Některé z typů sokolovských paneláků jinde v České republice nenajdete. A to vzhledem k technologiím, které používaly místní firmy. Platí to například pro kamínky zasazené do venkovních panelů. Z knihy se dozvíte, že první panelový dům v Sokolově byl typ G a je na „Čapkárně.“ Typ G proto, že byl vyvinutý v Gottwaldově, dnešním Zlíně. Fotografie v publikaci nabízejí nejenom srovnání dřívějšího a současného vzhledu města i jeho nejbližšího okolí, ale i technické nákresy panelových domů. Kniha je k dostání v Sokolovském muzeu, které ji zašle zájemcům i na dobírku.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.12.2020 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy