Region: Založení letecké záchranné služby v Karlovarském kraji je na dosah. Veškeré přípravné kroky byly splněny

Po dlouhodobých jednáních a usilovné snaze ze strany vedení Karlovarského kraje se blíží vznik samostatné letecké záchranné služby (LZS) na území regionu. Ministerstvo zdravotnictví přijalo všechny připomínky ze strany Karlovarského kraje k materiálu „Návrh řešení zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2028“ a podpořilo variantu vytvoření samostatné letecké základy v kraji v rámci koncepce LZS v České republice. Materiál bude ještě projednán Vládou ČR.

dezinfekce

„Je to pro nás obrovský úspěch. O zřízení letecké záchranné služby usilujeme dlouhá léta a nyní nám chybí poslední kroky k tomu, abychom dosáhli našeho cíle. Na problémy, které vyplývají z absence letecké záchranné služby v kraji, jsme intenzivně a opakovaně upozorňovali. Velmi mě proto těší, že naše argumentace byla účinná a dokázala přesvědčit odbornou skupinu ministerstva zdravotnictví, aby veškeré naše připomínky akceptovala a přijala variantu o zřízení samostatné letecké záchranné služby na našem území. Nyní bude materiál postoupen ke schválení vedení ministerstva zdravotnictví a následně jej bude ještě schvalovat Vláda České republiky, nicméně situace vypadá velmi nadějně, a pokud půjde vše podle plánů, bude základna letecké záchranné služby připravena k provozu od začátku roku 2026,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. V současné době probíhá projektová příprava výstavby nové LZS na Letišti Karlovy Vary, v jehož areálu by měla vzniknout. Do poloviny letošního roku bude pak vydáno rozhodnutí pro stavební řízení. 

Dvě třetiny území regionu aktuálně nejsou pokryty v doletové zákonem stanovené době 20 minut. Nyní létají do Karlovarského kraje záchranné vrtulníky z Ústeckého a Plzeňského kraje, přičemž zřízení vlastní LZS by snížilo dobu doletu na nejnutnější minimum a zajistilo by rychlý transport pacienta do vhodného zdravotnického zařízení. To byl také jeden z hlavních argumentů, o nějž se vedení Karlovarského kraje v připomínkovém řízení opíralo. Dále to byl vysoký počet tuzemských i zahraničních turistů nebo možnost nasadit LZS ve vybraných naléhavých případech a zkrátit tak dopravu lékaře za pacientem především v okrajových částech regionu, kam se v současné situaci nedostane do 20 minut. 

„Potřeba letecké záchranné služby je nutná také vzhledem k tomu, že populace České republiky stárne a narůstá potřeba čerpání zdravotní péče. Zároveň lze předpokládat narůstající centralizaci vysoce specializované péče, proto bude narůstat potřeba rychlé a efektivní dopravy pacienta z periferie do těchto center. LSZ by tak měla pokrývat území ČR co nejdokonaleji a jednotlivá stanoviště by měla být vzájemně zastupitelná,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024