Region: Úvěry uzavírali za vidinou slíbené provize

Čtyřiatřicetiletá žena v roce 2012 nabídla své sedmačtyřicetileté kamarádce přivýdělek, který spočíval v uzavření účelového úvěru na její jméno, ovšem pro jinou osobu, která by úvěr nedostala. Za tuto službu měla dostat provizi ve výši 30 tisíc korun s příslibem, že následně bude závazek na dotyčnou osobu přepsán.

dezinfekce

Ve skutečnosti žádná taková osoba neexistovala, a aby tomuto smyšlenému příběhu uvěřila, měla jí mladší žena představit svého o čtyři roky staršího přítele, který se měl nepravdivě vydávat za pracovníka banky a tento smyšlený příběh jí měl potvrdit. Žena posléze souhlasila a účelový úvěr, určený na rekonstrukci bytu, s jejich pomocí uzavřela. Navíc mladší žena s přítelem měli bance pro vyřízení úvěru doložit zfalšované doklady k prokázání bonity klienta a účelovosti úvěru. Získané finanční prostředky měla žena následně použít v rozporu se sjednanou smlouvou. Část peněz si měla ponechat a většinu předat mladší ženě. O rok později měla sedmačtyřicetiletá žena za vidinou finanční odměny opět přistoupit na jejich nabídku a uzavřít si další úvěr. V obou případech měli od bank získat neoprávněně téměř 800 tisíc korun.

Na obdobný návrh mladší ženy měl v roce 2013 přistoupit i třicetiletý muž, který na své jméno uzavřel s bankou účelový úvěr, též za slíbenou finanční odměnu. O rok později podobným způsobem uzavřela úvěr i další osmačtyřicetiletá žena. Učinili tak i přesto, že si byli vědomi toho, že se jedná o smyšlený účel a peníze budou použity jiným způsobem. I v těchto případech měla čtyřiatřicetiletá žena se svým přítelem a dále osmadvacetiletým bratrem předložit bankám nepravdivé či zfalšované dokumenty.

Tímto jednáním měla šestice osob neoprávněně získat bankovní úvěry v celkové výši přes 1,5 milionu korun.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání a všech šest osob obvinili ze spáchání přečinu úvěrového podvodu.

V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.


nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.12.2020 13:30




0 +
 

Hlavní zprávy