Region: Kraj podpoří včelaře 1,8 milionem korun (TV Kraj)

Již od roku 2009 Karlovarský kraj podporuje včelaře, kterým přispívá na pořízení základního vybavení a na modernizaci úlů. Dotační program se každoročně setkává s velkým ohlasem a nejinak tomu bylo i letos. Podáno bylo celkem 141 žádostí o podporu, z nichž 131 bylo doporučeno Radě Karlovarského kraje ke schválení.

dezinfekce

„Přestože nás teď čekají úsporná opatření a dotkne se to samozřejmě i spousty programů, které Karlovarský kraj v letošním roce bude vyhlašovat či vyhlašuje, tak naštěstí, co se týče podpory včelařství, k tomuto nedošlo. Získali jsme přes 130 žádostí, které budou uspokojeny, přičemž max. částka, kterou může včelař dostat, je 14 tisíc korun. Smí žádat pouze jednou za čtyři roky. Všichni si uvědomujeme, před jakými problémy nyní včelaři stojí. Zvedá se věkový průměr včelařů, ubývá jejich počet a i používání pesticidů a různých chemických přípravků ničí včelstva. Musíme si všichni uvědomit, že bez včel lidstvo nemůže přežít,“ popsal radní Karlovarského kraje Karel Jakobec. 

Mezi včelaře bude rozděleno 1 829 600 korun. Podmínkou pro poskytnutí dotace, která je vyplácena za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu a zlepšení opylovací služby rostlin, je, že činnost spojená s včelařstvím musí být rovněž prováděna pouze na území našeho regionu. Obdržené finanční prostředky mohou včelaři využít na pořízení základního vybavení, jako jsou nástavkové úly, rámky či voskové a plastové mezistěny, a také na nákup včelstva nebo včelích oddělků.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy