Perlová cyklostezka má propojit Aš s bavorskými městy Rehau a Oberkotzau

Perlová cyklostezka, jejíž výstavba po úsecích probíhá v německém příhraničí, vede z Oberkotzau do Rehau a přes Schönwald a Selb – Plössberg míří na hraniční přechod s Českou republikou ve Wildenau. Po překonání státní hranice má končit krátkým úsekem až v centru Aše.

dezinfekce

Do sítě cyklistických tras na Ašsku tak přibude již třetí přeshraniční cyklostezka. Již zrealizovanými jsou tzv. Mostní cyklostezka z Aše do Selbu a Wunsiedelu a cyklostezka podél Halštrova, směřující z ašské obce Doubrava do německých lázní Bad Elster a dále do Olesnitz.

Dne 24. srpna se uskutečnila schůzka za účasti vedení města, stavebního úřadu a projektanta, na které se řešilo několik možností, kudy má být Perlová cyklostezka přivedena k Aši, a pak její pokračování až do města. Zatímco v první fázi bylo připravováno propojení přes tzv. Kostelní cestu (lokalita kolem bývalého motokrosového areálu), což se ukázalo být kvůli nutnosti přemostění silničního obchvatu Aše a dvojího křížení železniční tratě jako velmi drahá a prakticky nerealizovatelná možnost, nyní je shoda na vyústění cyklostezky až u hraničního přechodu Aš – Selb (Wildenau). „Najít na naší straně optimální trasu je kvůli záměrům investorů v území kolem hraničního přechodu velmi složité,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Klepáček. „Věřím ale, že se podaří získat souhlas všech dotčených vlastníků pozemků. Nyní zvolená varianta je relativně levná, vede lesním terénem kolem okrajové části Aše, s možným vyústěním někde u Kvapilovy ulice a pokračováním až do parku Historie a tím i centra města“.

Příprava projektu a realizace Perlové cyklostezky, dlouhé cca 35 kilometrů, probíhá už od roku 2016, kdy byla k dispozici první studie. V Německu má vést převážně po cestách s asfaltovým povrchem. Dokončení cyklostezky plánují Němci v příštím roce, kdy by na ni měl navázat výše popsaný úsek, směřující od státní hranice do Aše.

Zdroj: Město Aš



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy