Ostrov: Nový pavilon Domova pokojného stáří je před kolaudačním souhlasem

Před vydáním kolaudačního souhlasu zavítal starosta města Josef Železný a další členové Zastupitelstva města Ostrov na prohlídku nově zbudovaného pavilonu C Domova pokojného stáří v ulici U Nemocnice 1202. Návštěvníci se zajímali o technické řešení a vybavení objektu.

dezinfekce

Přístup z hlavní budovy do domova je bezbariérový, situovaný u hlavního vstupu v části B (v přízemí bezbariérový vstup, do 1. poschodí lůžkový výtah). Stavebními úpravami došlo ke změně dispozic v přízemí (vybourání otvorů do stávajících konstrukcí a některých dělících konstrukcí, zazdění části otvorů, nové příčky, nové podlahy, omítky, výměna všech oken atd.). Byla vybudována nová nástavba 1. poschodí. Součástí stavby v prostoru koridoru (pavilonu C) byla přístavba vnitřního únikového schodiště a zimní zahrady s pergolou. V zahradě byl vybudován přístupový chodník z betonové dlažby, nezapomnělo se na osazení zahradního mobiliáře (altán, lavičky, koše atd.) a tří cvičebních strojů pro seniory.

Povrch podlah na chodbách a pokojích tvoří linoleum, v sociálním zařízení a v zázemí pro klienty i zaměstnance je položena keramická dlažba. Na stěnách v kuchyni a hygienických prostorách je keramický obklad, na chodbě olejový nátěr. Osvětlení pokojů je ovládáno střídavými přepínači od dveří a od každého lůžka zvlášť. V obou podlažích se nachází pokoje pro klienty. K dispozici je sesterna a hygienické zázemí pro klienty i pro personál. Stávající pavilon A a zrekonstruovaný pavilon C jsou komunikačně propojeny a tvoří jeden provozní celek. Suterén byl po úpravě dispozice přestavěn na zázemí zaměstnanců a prádelnu. Pro rozvoz prádla do horních pater se bude využívat svislá plošina (výtah), která je umístěna v nové přístavbě na východní straně objektu a je plně vybavena i pro přesun klientů domova. V této přístavbě je také nový vstup pro zaměstnance s přímou cestou do suterénních šaten.

Po propojení s dnes již provozovanou částí byla z prostoru hlavního vstupu do Domova pro seniory (B) přesunuta místnost pro skladování použitých plen do nové místnosti u vstupu pro zaměstnance (technický vstup). Dojde také ke změně technologie z chlazeného skladu na vakuování. Získaný prostor u hlavního vstupu byl využit na recepci. Rozšíření kapacity o dalších 18 lůžek ve 12 pokojích částečně vyřeší kapacitní nedostatek lůžkových míst v tomto zařízení.

„Město je stále v situaci, kdy převis poptávky po těchto lůžkách dosahuje až padesáti dlouhodobě neuspokojených potřebných klientů z Ostrova i ostatních lokalit Karlovarského kraje. Sociální pracovníci jsou takřka denně konfrontováni s řadou dalších zájemců, kteří se po zjištění aktuálního stavu do pořadníků ani nezapisují,“ připomíná neutěšenou situaci starosta Josef Železný.


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy