Obyvatelé Karlových Varů se letos nemusejí bát skokového nárůstu ceny tepla

Vedení karlovarské radnice zajistilo svým obyvatelům ceny tepla pro letošní rok v dostupné cenové hladině. Zatímco v některých městech tyto ceny prudce rostou, lidé žijící v lázeňském městě se výrazného zvyšování cen bát nemusí. Důvodů je podle náměstka karlovarské primátorky Tomáše Trtka (ANO) hned několik.

dezinfekce

„Tím nejzásadnějším bylo strategické rozhodnutí zůstat i nadále příjemcem tepla od Sokolovské uhelné, se kterou jsme podepsali memorandum, jež nám zajišťuje tuto cenovou stabilitu. Dále jsme prodloužili kontrakt s provozovatelem naší teplárny o dalších deset let, což vede rovněž k dlouhodobé stabilitě jejího provozu,“ vysvětluje Tomáš Trtek s tím, že někteří odborníci navrhovali stavbu vlastní teplárny vyrábějící teplo ze zemního plynu, což ale vedení města odmítlo. 

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale přizvali jsme si řadu odborníků a nechali si poradit. Bylo to velmi zásadní a pro obyvatele města dobré rozhodnutí,“ doplňuje náměstek.

Ten dále uvádí, že dalším správným rozhodnutím, které ochránilo obyvatele Karlových Varů od zvýšení ceny tepla, byla i sleva na nájemném, kterou Karlovy Vary v době nejtěžšího lockdownu poskytly provozovateli teplárny. „Tam jsme samozřejmě zohledňovali skutečnost, že hotely, školy a další velcí odběratelé byli v době pandemie uzavřeni. Neexistoval v podstatě veřejný život a ve většině těchto domů se vůbec netopilo. Měli jsme na výběr dvě varianty. Buďto nechat dodavatele aby ceny za neodebrané teplo rozpočítal do ceny ostatním, tedy zdražil teplo hlavně obyvatelům města jako koncovým odběratelům, nebo z pozice města poskytnout zmíněnou slevu,“ dodává Tomáš Trtek s tím, že poskytnutá sleva na nájemném činila zhruba osm milionů korun. 

Jeho slova potvrzuje i prokurista Karlovarské teplárny Roman Miarka. Ten zdůrazňuje, že teplo dodávané do Karlových Varů je z uhlí, a proto se do ceny razantně nepromítá skokové zdražování elektřiny a zemního plynu. „Naštěstí se ustálily i ceny emisních povolenek, které jsou již delší dobu stabilní a kde před časem došlo k nárůstu ceny z osmi na čtyřicet a poté na devadesát euro. Jediné co budeme muset v ceně tepla postupně promítat je inflace a rostoucí provozní náklady, tedy zejména mzdy. To se ale bavíme o několikaprocentním nárůstu ceny tepla, ne o žádných horentních sumách, jako je tomu například v Chebu, kde dochází ke zdražení o téměř sto procent,“ vysvětluje ředitel teplárny. 

Správnost rozhodnutí potvrzuje i karlovarský radní pro životní prostředí Martin Dušek (ANO). Ten je rovněž zastáncem centrálního zásobování teplem ze Sokolovské uhelné, což bylo podle jeho slov správným rozhodnutím. 

„Už jen studie na novou teplárnu by stála město miliony korun. Ty ale naštěstí nikdo neutratil, protože v dnešní době by zvažovaná a připravovaná teplárna na zemní plyn byly vyhozené peníze. Takto mají obyvatelé města zajištěny dodávky tepla za stabilní cenu na dalších zhruba deset let a postupem času se ukáže, zda se vydat jinou cestou nebo zůstat u stávajícího dodavatele, který pravděpodobně bude muset změnit technologii výroby tepla sám,“ dodal Martin Dušek s tím, že cena tepla je v dnešní době v Karlových Varech natolik výhodná, že se od centrálního zásobování teplem nikdo neodpojuje a jen málokdo hledá jiné alternativy.  

Zdroj: Magistrát města Karlovy vary



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy