Mokřiny: Renovuje se památník věnovaný obětem války

V Aši se v krátké době renovuje už druhý památník věnovaný obětem války. Po úpravách památníku v obci Vernéřov nyní padla volba na pietní místo před vchodem do evangelického kostela v Mokřinách. Dokončení úprav se předpokládá v říjnu, znovuodhalením bude připomenuto 100. výročí konce 1. světové války, který připadá na 11. listopad 1918.

dezinfekce

V současné době je již demontováno těleso památníku s deskou se jmény padlých, které se zrenovuje, stejně jako samotná deska, jež je v rohu částečně poškozená. Ve zlatém odstínu dodavatel obnoví jmenný seznam padlých. Bude také potřeba zpevnit rozpadající se základnu. Na závěr se upraví a doplní vhodnou zelení také okolí památníku.

Při renovaci památníku bylo také nutné doplnit některé údaje u dvou jmen, která jsou umístěna v poškozeném rohu desky. Nyní se podařilo přes matriční záznamy tyty dvě oběti dohledat a ztotožnit s daty jejich narození a způsobem jak zemřeli (pozn.: může to být např. osoba dodnes pohřešovaná, osoba zemřelá kvůli zranění v boji či v nemocnici, což se u každého jména uvádí).

Uvažováno je ještě o obnově orlice, umístěné nad deskou, která odtud kdysi zmizela. Jednalo by se tudíž o kopii vyrobenou podle fotografie.

Obnovu památníku provádí firma Petr Žáček z Habartova. Cena je: cca 90 tisíc korun.

Péči o válečné hroby upravuje zákon č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech, který obcím s rozšířenou působností ukládá některé povinnosti, přičemž se nerozlišuje, zda se jedná o hroby našich nebo spojeneckých vojáků či hroby bývalých nepřátel. Na všechny padlé se totiž nahlíží jako na oběti válek. Cílem péče je zachování památníků či hrobů v důstojném stavu.

Na Ašsku je dohromady dvacet šest válečných hrobů a pietních míst, připomínajících dávné bitvy a jejich oběti.

O renovaci památníku ve Vernéřově jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Aš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy