Loket: Dvorana má novou střechu, město si vezme úvěr (TV Západ)

Jediný historický sál pro pořádání kulturních akcí v Lokti ve Dvoraně by měl do tří let projít rekonstrukcí. Po opravách střech rozsáhlého objektu si hodlá město vzít úvěr a budovu v centru opravit.

dezinfekce

„Není po stránce historické tak zajímavá, ale je to centrum a bylo to centrum kultury v Lokti. Proto jsme přistoupili k odstranění havarijního stavu střechy Dvorany a chceme dál pokračovat v rekonstrukci,“ přiblížil stavbu starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Opravy střechy této kulturní památky stály 15,5 milionu korun. Na zbytek stavby chtělo město získat dotaci, ale to se nepodařilo.

„Zvažovali jsme alternativy. Buď každý rok z městského rozpočtu dát částku kolem pěti milionů korun a postupně po dobu 15 až 20 let rekonstruovat – to byla jedna varianta. Nebo jít cestou, kdy v současné době byly úrokové sazby na nejnižší úrovni a vzít si investiční rámec ve výši 100 milionů korun a opravit Dvoranu jednorázově po dobu dvou a půl až tří let, a mít sál a celou Dvoranu opravenu naráz,“ přiblížil možnosti města starosta.

Dobrá ekonomická situace města umožnila sjednat úvěrový rámec s výhodnými podmínkami. Hledání dotace ale nekončí. Nevyužité peníze z úvěru by město mohlo použít na jiné investice obsažené ve strategickém plánu. Například k vydláždění historického náměstí. 

„V současné době jsme v přípravě výběrového řízení na zhotovitele celé stavby. Taktéž jsme zvažovali, že bychom zvlášť vyhlásili výběrové řízení na restaurátorské práce a zvlášť na stavební práce. Poté Rada rozhodla, že to sloučíme do jednoho, ať je jeden generální dodavatel, který zastřeší i restaurátory, abychom skutečně garantovali, že do dvou a půl, tří let bude kompletně Dvorana opravená,“ dodal Bednář.

Za přispění Ministerstva kultury byly sejmuty historické stropy, které hrozily zřícením. Byly opraveny i krovy. Město využívá dosud prostory hradu k pořádání kulturních akcí, ale zdejší sály mají malou kapacitu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy