Krajští zastupitelé schválili program, ze kterého půjdou peníze na platy v sociálních službách

Pracovníci v sociálních službách, na něž se vztahuje květnové nařízení vlády o navýšení platových poměrů, mají vyšší výplaty včas, tedy od 1. července. Je to tak i přesto, že rozhodnutí o navýšení platů, které vláda schválila 31. května, kraje obdržely až v polovině června, peníze pak na začátku července.

dezinfekce

Navýšení platů by měli poskytovatelé sociální péče zatím pokrýt ze záloh. Mezitím už ale krajské zastupitelstvo schválilo program, ze kterého po uplynutí lhůt rozdělí prostředky od státu ve výši 39,1 milionu korun. Dalších 10 milionů musí přidat kraj ze svého rozpočtu, aby bylo možné zvýšit platy ve všech zařízeních.

Navýšení platů se v regionu týká celkem 140 zařízení poskytujících sociální služby v takzvané síti A, z toho je 13 krajských a 5 zřizovaných městy a obcemi. 

„Kraje musí postupovat v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech a časová náročnost procesu schvalování je přibližně 10 až 12 týdnů. Vzhledem k tomu, že jsme dostali rozhodnutí až v polovině června a prostředky dokonce 7. července, ne všechny kraje stihnou rozdělit prostředky včas. Proto jsem se spojila s ostatními hejtmany, a v případě rizika prodlení jsme připraveni poskytovatelům vyplatit peníze zálohově z krajských rozpočtů. Zaměstnanci se tedy nemusí obávat, že by peníze neobdrželi,“ řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. 

Dotační program schválený zastupiteli nyní bude zveřejněn po dobu 30 dnů a poskytovatelé sociálních služeb se do něj mohou hlásit. Na dalším jednání zastupitelstva by se pak měly odsouhlasit dodatky ke smlouvám, kterými se platy pracovníků v sociálních službách navýší.

Kraje rovněž zaslaly na Ministerstvo práce a sociálních věcí požadavek o uhrazení doplatku ve výši 822 milionů korun. Peníze ze svých rozpočtů vyplatily poskytovatelům péče v období od 1. listopadu 2016 do 30. června 2017.

„Když vláda vloni vydala novelu nařízení o změně platových poměrů v sociálních službách, předpokládali jsme, že spolu s nařízením poskytne i potřebné peníze, což se bohužel nestalo,“ řekla Jana Vildumetzová.

„Očekávali jsme proto, že ministerstvo jako gesčně příslušný resort předloží návrh na vyrovnání doplatků alespoň v souvislosti s letošním navýšením, které se rovněž týká sociální oblasti. Je pro nás zklamáním, že se tak nestalo. Proto jsem se obrátila dopisem na ministryni práce a sociálních věcí Marksovou, ve kterém uplatňuji nárok na doplatky ve výši 822 milionů korun. Jednotlivé kraje a Asociace krajů ČR jsou opět připraveny poskytnout plnou součinnost,“ dodala Jana Vildumetzová.  


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy