Kraj podpořil chodovské hasiče

Město Chodov pořídilo chodovským hasičům do užívání moderní prostředky určené pro spojovou a informační službu. Konkrétně se jedná o přenosnou digitální radiostanici TPH 700 včetně příslušenství (mikrofonu apod.) a výjezdový desetipalcový tablet se zásahovým a navigačním softwarem GINA.

dezinfekce

Celkové náklady vyšly na 114.350,20 Kč včetně DPH. Město Chodov obdrželo dotaci Karlovarského  kraje z dotačního programu na podporu jednotek dobrovolných hasičů v Karlovarském kraji ve výši 90.519,- (http://www.kr-karlovarsky.cz/Stranky/Default.aspx). Zbývající minimální 10% spoluúčast byla v režii města. 

Hasiči získali do svého vybavení moderní informační podporu využívanou při zásahové činnosti. Digitální radiostanice slouží ke spojení velitele jednotky (velitele zásahu) a Krajského a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje (KOPIS).

Výjezdový tablet se zásahovým softwarem GINA poskytuje veliteli významnou informační podporu při zásahu. Je k dispozici příkaz k výjezdu včetně přehledu o průběhu zásahu, informace o oznamovateli, formou statusů lze odesílat tzv. kódy typické činnosti v místě zásahu na KOPIS, dále je k dispozici navigační systém s mapovým podkladem, ve kterém je zobrazována aktuální poloha události a hasičského vozidla, dále lze sledovat vozidla dalších hasičských jednotek, policie či zdravotnické záchranné služby.

Operační středisko a velitel zásahu mají tak k dispozici důležité on-line informace o poloze vysílaných složek IZS. V datovém skladu jsou k dispozici další potřebné informace jako například dokumentace zdolávání požáru v určených objektech se zvýšeným požárním nebezpečím. Také lze odesílat na operační středisko fotografie o aktuální situaci na místě zásahu včetně zpráv. Jsou zde informace o aktuálních uzavírkách, vodních zdrojích, hlášeného pálení, lze také získávat informace o objektech, o územích a jejich správcích. Při dopravních nehodách je využívána informační podpora RESCAR, která upozorňuje hasiče na důležité konstrukčních prvky nejčastějších typů vozidel při vyprošťování osob z havarovaných vozidel a mnoho dalších.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy