Kraj letos opět podpoří dobrovolné hasiče

Na pořízení cisterny, nových dopravních automobilů a věcného vybavení i v tomto roce kraj udělí příspěvky dobrovolným hasičům. Z Programu pro poskytování dotací z rozpočtu Karlovarského kraje na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Karlovarského kraje půjde ve dvou etapách celkem 9,1 milionu korun. Dotace ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

dezinfekce

Kraj původně na dotace pro jednotky dobrovolných hasičů vyčlenil 11,4 milionu korun. Žádost na rok 2020 podalo celkem 81 obcí, 6 obcí mezitím svou žádost stornovalo a podalo si novou.

„Celkový objem požadovaných financí je tedy 9,1 milionu korun. Komise Rady Karlovarského kraje, která se zabývá rozdělováním dotací dobrovolným hasičům, doporučuje na základě výdajů souvisejících s opatřeními proti koronavirové nákaze, jež přinesly propad daňových příjmů, poskytnout nejprve hasičům 4 miliony 350 tisíc korun. Jde o podporu pořízení nové cisterny a dále o ty případy, kde je udělení dotace navázáno na podporu ze státního rozpočtu. Zbývající částku 4 miliony 750 tisíc korun rozdělíme v druhém pololetí roku 2020. Obce se ale rozhodně nemusí bát, že by jednotky dobrovolných hasičů o krajskou dotaci přišly,“ upřesnil hejtman Petr Kubis.

V případě, že krajští zastupitelé příspěvky odsouhlasí, dotaci v první fázi dostane obec Královské Poříčí v maximální výši 450 tisíc korun na pořízení nového dopravního automobilu, stejně tak i obec Jenišov. Město Karlovy Vary získá finance ve výši 450 tisíc korun na pořízení nového dopravního automobilu pro jednotku ve Staré Roli, město Nejdek ve výši 1 milion korun na pořízení nové cisternové automobilové stříkačky pro jednotku na Pozorce, město Kynšperk nad Ohří ve výši 1 milion korun na rekonstrukci požární zbrojnice. Požární zbrojnici bude rovněž rekonstruovat město Plesná, které by mělo získat dotaci ve výši 1 milion korun. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy