Karlovarský kraj vybral prioritní akce k financování z Restartu

Celkem 10 stěžejních záměrů vybral Karlovarský kraj k financování z programu Restart. Ten je určen na pomoc třem strukturálně postiženým regionům, mezi něž se kraj řadí.

dezinfekce

K těmto strategickým investicím mimo jiné patří oprava či výstavba budovy keramické školy, vybudování nového Domova pro osoby se zdravotním postižením MATYÁŠ nebo napojení nově plánovaného areálu BMW na krajskou silniční síť. Možnost čerpat peníze z Restartu se ale zatím nenaplňuje.

Seznam deseti opatření předložil Karlovarský kraj už v loňském roce. Ani jedno se však neuskutečnilo.

„Některé resorty totiž nevyčlenily potřebné finanční prostředky v rámci jednotlivých programů, přestože to tak schválila vláda. Letos po nás ministerstvo pro místní rozvoj už přímo chtělo prioritní opatření a návrhy zásobníku projektů. To jsme připravili a nyní na ministerstvo odeslali. Já i trochu vnímám, že Karlovarský kraj byl ke strukturálně postiženým regionům přičleněn jako poslední a nemá zatím potřebnou podporu. V týmu Restartu pracujícím pod hlavičkou ministerstva průmyslu a obchodu je 11 stálých a 23 externích pracovníků. Pro Karlovarský kraj ale pracují jen 3, není to rozloženo rovnoměrně. Ty týmy by měly pracovat přímo na krajích, být k dispozici starostům, podnikatelům a institucím, aby všichni měli potřebné informace o připravovaných programech a výzvách," uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Kromě investičních akcí, na jejichž uskutečnění by měly jít stovky milionů korun, kraj vybral k financování z Restartu také například výstavbu chráněného bydlení pro lidi s autismem, nebo vznik takzvané Krušnohorské Hřebenovky, tedy vytvoření nejdelší trasy po hřebenech hor v Čechách.

„Chci zdůraznit, že myšlenka Restartu je velmi dobrá, ale potřebujeme, aby na úrovni ministerstev vznikaly na míru ušité programy strukturálně postiženým krajům, aby tyto programy byly podloženy potřebnými finančními prostředky a aby obce, města a další subjekty měly co nejlepší podmínky pro to, aby dokázaly dotace čerpat,“ dodala hejtmanka.

S přehledem strategických investic se také seznámí krajští zastupitelé, a to na svém jednání 13. září. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy