Karlovarsko: Kraj rozděluje další kotlíkové dotace

Karlovarský kraj vyhlásil na konci dubna v pořadí již druhou výzvu v rámci první vlny kotlíkových dotací, díky níž získají majitelé rodinných domů dalších více než 8 milionů korun na výměnu starých neekologických kotlů za nové. Příjem žádostí začal 5. června a potrvá do 14. července.

dezinfekce

Pro druhou výzvu kotlíkových dotací se kraji podařilo získat další prostředky od Ministerstva životního prostředí, které budou stačit na výměnu přibližně 68 kotlů. Celkem 8,3 milionů korun bylo určených na výměnu stávajících zdrojů tepla výhradně za kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Zájemci odevzdali již 91 žádostí (z toho 89 v první den jejich příjmu). V současné době je zhodnoceno celkem 53 žádostí, které splňují pravidla výzvy a dotačního programu, a rada kraje schválila jejich financování. Úspěšné projekty, na které dotace nevystačí, budou zařazeny do zásobníku a doporučeny k financování v případech, kdy některý ze schválených projektů nebude realizován.

„Žadatelé, na které se nyní nedostane, ale nemusejí zoufat. Karlovarský kraj se zapojí i do druhé vlny kotlíkových dotací, díky níž občanům rozdělí dalších více než 64 milionů korun. Tato částka představuje dotaci přibližně pro 700 kotlů. Výzvu bude schvalovat zastupitelstvo kraje dne 26. července a vyhlášena bude 28. července. Příjem žádostí pak začne 30. srpna od 14 hodin. Velké zjednodušení celého procesu přinese elektronické podání žádostí a odpadne také povinnost realizovat mikroenergetická opatření,“ uvedl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Druhá vlna se bude od té předchozí lišit zejména v typech podporovaných kotlů. Nově budou žadatelé měnit stávající zdroje tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kondenzační kotel, kotel pouze na biomasu s ručním nebo s automatickým přikládáním nebo za tepelné čerpadlo. Zájemci o dotaci budou moci získat 75 až 120 tisíc korun, a to dle typu nově pořízeného zdroje vytápění.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy